Magazin 02.08.2022.

Književna nagrada “Šušnjar” uručena pjesniku Dejanu Aleksiću

ČITANJE: 2 minute

Književna nagrada “Šušnjar” uručena je sinoć u Oštroj Luci ovogodišnjem laureatu Dejanu Aleksiću za zbirku pjesama “Uradi sam”.

Nagradu je ovom pjesniku, dramskom i piscu za djecu uručio načelnik opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa.

Aleksić je izrazio zadovoljstvo što je kao dobitnik ovako značajnog književnog priznanja, prevashodno pjesničkog, svrstan u red znamenitih dobitnika ove književne nagrade.

“Posebno me raduje što se nagrada dodjeljuje i za određenu knjigu, ali sa nekom vrstom osvrta na cjelokupno književno stvaralaštvo koje je kod mene prilično raznoliko budući da pišem i za mlađu čitalačku publiku, pa i za onu najmlađu, malo i poeziju, a odnedavno sam ušao i u vode proznog stvaralaštva”, rekao je Aleksić novinarima.

Stručni žiri koji su činili, predsjednik Danijel Dojčinović i članovi Zoran Kostić i Mirko Vuković, donio je jednoglasnu odluku o dobitniku prestižne književne nagrade “Šušnjar” za 2022. godinu.

Dojčinović je pojasnio da je Aleksić poznat široj čitalačkoj publici kao pjesnik, ali i kao dramski pisac, jer se ogledao u pisanju romana, a možda je najpoznatiji kao pisac za djecu i vrlo je afirmisan i prisutan u čitankama i školskoj lektiri u Srbiji.

“Kada se žiri odlučio da Aleksiću dodijeli ovu nagradu nije imao na umu samo knjigu koja je pristigla u konkursnom materijalu, zbirka ` Uradi sam` koja je objavljena 2021. godine, već je u obzir uzeo cjelokupan opus Dejana Aleksića, tako da smo imali i teži zadatak da pregledamo opus ovog pjesnika”, rekao je Dojčinović.

On je dodao da je nakon tog posla žiri bio jednoglasan da on zaista korespondira sa onim što se očekuje od laureata ove nagrade.

Prema njegovim riječima, Aleksić je pisac koji se naročito u prvom dijelu svog opusa bavi religioznim temama, metafizičkim temama koje se uklapaju u koncepiju ove književne nagrade.

Nagrada je dobitniku uručena na književnoj večeri “Šušnjar”, koja se tradicionalno održava svakog 1. avgusta u Oštroj Luci, a dio je programa “Ilindanski dani”, tokom kojeg su nastupili književnici Boro Kapetanović, Mihajlo Orlović, Zoran Kostić, Mirko Vuković, Đorđe Nešić, Mirjana Bulatović, Slobodan Jović, Goran Dakić, Milan Rakulj i zavičajni pisci iz Slovenije – članovi SKD “Petar Kočić” Kranj.

Učesnici ovog događaja posjetili su Udruženje žena “Vreteno” iz Koprivne, a tradicionalno su pustili i poetski vijenac niz rijeku Sanu.

Manifestacija “Ilindanski dani” kojim se obilježava Dan i krsna slava opštine Oštra Luka nastavlja se sutra liturgijom u hramu Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu, a u Memorijalnom centru “Šušnjar” biće služen parastos za 5.500 pobijenih Srba, Jevreja i Roma na Ilindan 1941. godine.

(Srna/SB)