Magazin 26.09.2015.

Ko inicira raskid veze?

ČITANJE: 1 minuta
Raskid veze

Muškarci i žene se podjednako često odlučuju na raskid veze, razlika postoji samo kad je u pitanju brak, koji će prije okončati pripadnica nježnijeg pola, ali naučnici nisu saglasni oko razloga ove pojave.

Dok se ranije vjerovalo da su žene te koje će reći posljednje zbogom u vezi, novo američko istraživanje tvrdi suprotno. Muškarci i žene se podjednako često odlučuju na raskid veze, razlika postoji samo kad je u pitanju brak koji će prije okončati pripadnica nježnijeg pola. Ali, naučnici nisu saglasni oko razloga ove pojave.

Neki tvrde da objašnjenje leži u činjenici da su pripadnice nježnijeg pola osjetljivije na uspone i padove u braku, ali Majkl Rozenfeld, profesor Univerziteta u Srenfordu misli drugačije. Autor dugogodišnje studije započete prije pola decenije, u kojoj je učestvovalo 2000 parova, ustanovio je da su žene inicirale 69 posto razvoda. Ipak, ova statistika se mijenja na pola-pola ako su živjeli zajedno prije braka. Takođe, zajednički rastanak bio je uobičajeniji kad partneri nisu bili u braku, već u vezi.

Razlog, tvrdi Rozenfeld, leži u evolutivnoj psihologiji. Žene su spremnije za brak i posvećenost, pa kad se ispostavi da druga strana ne dijeli isto interesovanje, odluče se za kraj. Još jedan faktor je važan. Institucija braka se mijenja sporije od odnosa među muškarcima i ženama koje je zahvatio talas emancipacije i rodne ravnopravnosti. Obične veze, s druge strane, nisu opterećene očekivanjima ovog tipa što ih čini fleksibilnijim i prilagodljivijim modernim romansama.

(Novosti)