Vijesti 17.10.2016.

Ko je Abdulah Berbić koji je u Banjaluci ubio Radu Dojčinović?

ČITANJE: 3 minute

Abdulah Berbić (65) koji je uhapšen zbog ubistva Rade Dojčinović prošlog septembra u Banjaluci, ranije je osuđivan u Hrvatskoj i to zbog ubistva, razbojništava, nasilničkog ponašanja i prijetnji sudijama u procesima protiv njega.

Berbića je zagrebački Županijski sud osudio na 12 godina zatvora zbog ubistva Vladimira Franjčića čuvara skladišta “Croatialesa” u Sesvetama u februaru 1999. godine.

Tada je, zajedno s Ivicom Risekom krenuo u pljačku skladišta. Dok je Risek čuvao stražu, Berbić je preskočio ogradu i ubio stražara ispalivši u njega ispalio četiri metka. Tijelo je skupa sa Risekom bacio u kontejner za smeće i prekrio ga kartonima i najlonom.

Nakon hapšenja i tokom suđenja i služenja kazne, postao je poznat po svojim uvredama sudijama i tužiocima u njegovom slučaju.

Sudiji Rajki Tomerlin Almer koja ga je osudila na 12 godina zbog ubistva, nakon odležanih deset, poslao je bizaran crtež na kojem je nacrtao sebe sa lisicama na kojem je moli da izađe i “umre na slobodi”. Međutim, to ne bi bilo neobično da nije sebi nacrtao ruke u položaju za davljenje, kao i dva puščana metka, vjerovatno namijenjena njoj. Sudija je ovo shvatila ozbiljno i slučaj prijavila.

Berbiću to nije bio prvi put da šalje prijeteće poruke sutkinji Tomerlin. Dvije godine ranije poslao joj je osmrtnicu jedne osobe koja se prezivala jednako kao i ona i napisao da joj želi da umre. Ona je to tada tumačila kao uvredu i nije prijavila slučaj.

Berbić je optužen da je u junu 2000. u zgradi Županijskog suda u Zagrebu jednom policajcu, koji je učestvovao u njegovu hapšenju zaprijetio: “Neće ti pomoći ni četiri pištolja!”

U decembru 2006. godine Berbić prijetio je na zagrebačkom Opštinskom sudu sudiji Goranu B. Heršaku da ća ga ubiti kad izađe iz zatvora, a tužioca je izvrijeđao.

Osim toga, Berbić je u zagrebačom Opštinskom sudu pravsnažni uslovno osuđen zbog krivotvorenja ličnih dokumenata, odnosno hrvatskih pasoša koje je prodavao. Prije je bio osuđivan zbog nasilničog ponašanja i imovinskih delikata, kao i prodaje oružja.

Za pljačku pošte u Donjoj Lomnici u avgustu 1998. godine odakle je oreo 34 600 kuna (blizu 10 000 KM) osuđen je na šest godina zatvora, a izrečena mu je i mjera protjerivanja iz Hrvatske.

Istom presudom suda, kojem je predsjedavala sudija Tomerlin-Almer, Berbić je nepravosnažno oslobođen optužbe za razbojništvo na benzinskoj stanici “Crodux”, 1998. prijetio pištoljem s prigušivačem i odnio 9000 kuna (blizu 2 500 KM).

Berbić je oslobođen optužbe za pokušaj razbojništva na benzinskoj “Novak benz” 1999.godine prilikom koje je radnik počeo da viče, a bacio je ljestve na pljačkaša, koji je u plafon ispalio dva metka, a onda pobjegao prije nego što je uspio nešto da ukrade. Berbić je oslobođen i optužbi za tri provale.

(Srpskacafe.com)