KOČIĆEV ZBOR: Otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu

U Stričićima kod Banjaluke, rodnom selu velikana srpske književnosti Petra Kočića, sutra će biti završena višednevna manifestacija “Kočićev zbor”.

Za sutra je planirano otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu i kulturno-umjetnički program ispred škole, kojem će prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Nakon toga će na zborištu početi takmičenja u narodnim igrama i vještinama, džipijada, te drugi dio borbe bikova.

Završnom danu 54. “Kočićevog zbora” u Stričićima prisustvovaće i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koja će u 10.00 časova položiti vijenac na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Delegaciju čine narodni poslanici Srđan Mazalica, Jelena Trivić, Andrea Dorić i Marinko Dragišić.

U okviru “Kočićevog zbora” večeras će u Banskom dvoru u Banjaluci biti održana svečana akademija na kojoj će biti uručena ovogodišnja “Kočićeva nagrada” profesoru srpskog jezika i književnosti Miloradu Telebaku, za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika.

Osim “Kočićeve nagrade” biće dodijeljena i nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala učenici petog razreda banjalučke Osnovne škole “Dositej Obradović” Lani Bajrić.

Poslije zvaničnog dijela akademije, biće održan polučasovni koncert Olivera NJega uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

“Kočićev zbor” počeo je 19. avgusta, a brojni kulturni sadržaji održavaju se na tri lokacije u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” održava se od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka.

Kompletnu organizaciju manifestacije, posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine vodi grad Banjaluka.

(Srna)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji