Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70
Vijesti 13.09.2015.

Kod Brčkog otkriven spomenik poginulim borcima

ČITANJE: 3 minute

 

brezik

U Donjem Breziku, kod Brčkog, danas je otkriveno i osveštano spomen-obilježje na kojem su upisana imena 110 poginulih boraca Drugog bataljona Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Spomenik su otkrili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić zajedno sa djecom stradalih – Smiljanom Todorčević Rakita, Goranom Damjanovićem i Aldijanom Đorđić.

Ministar Savanović rekao je da je ovo spomenik najboljim i najhrabrijim borcima koji su svoj život dali za slobodu, otadžbinu i pravoslavnu vjeru.

– I zato smo sa ponosom danas tu da im otkrijemo spomenik koji će vječno trajati u znak sjećanja na sve ono što su oni dali – naglasio je Savanović.

On je ocijenio da se kolektivna svijest srpskog naroda mora podići na viši nivo zato što je 1992. godine došlo do nastavka etničkog čišćenja ovih prostora od srpskog stanovništva, koje je započeto u Drugom svjetskom ratu.

– Nažalost, to etničko čišćenje bilo je najviše organizovano od lokalnog hrvatskog i muslimanskog stanovništva. I ovaj put se pokazalo da su žrtve i dželati ostali isti, kao što je bilo i u Drugom svjetskom ratu – konastatovao je m Savanović.

On je istakao da su Srbi, uz Jevreje i Jermene, narod koji je najviše stradao za slobodu.

– To je narod koji je uvijek bio na strani slobodarskog svijeta, uvijek se borio protiv okupacije, protiv fašizma – podsjetio je Savanović.

On je napomenuo da srpski narod, nažalost, u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu nije imao dovoljno razumijevanja od velikih sila na čijoj se strani uvijek borio.

– To nas obavezuje da se kao narod ne smijemo umoriti u našim naporima da stalno upozoravamo na opasnosti koje nam prijete. Nedvosmisleno moramo biti svjesni činjenice da svaki dan moramo ponavljati da je jedinstvo oko nacionalnog pitanja, slobode i otadžbine jedini uslov za održiv život na ovim prostorima –  naglasio je Savanović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da Srpska i njene institucije nikada neće zaboraviti borce i one koji su dali svoje živote i dijelove tijela za njeno stvaranje.

Ističući da Srpska svake godine, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji da poboljša položaj boračkih kategorija, Đokić je ocijenio da to sigurno nije dovoljno i da borci sa pravom zaslužuju više.

– To ostaje obaveza i budućim generacijama političara u Srpskoj da na jednak način ili još više o tome brinu – rekao je Đokić obraćajući se prisutnima u Donjem Breziku.

On kaže da je Vlada Srpske, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogla izgradnju spomen-obilježja u Donjem Breziku, koje je jedno od najljepših u Republici Srpskoj.

Đokić je istakao da je Donji Brezik to zaslužio zbog herojstva svojih junaka, te da je izgradnja ovog spomen-obilježja najmanje što je za njih moglo da bude učinjeno.

– Okupili smo se ovdje da se sjetimo svih junaka koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, vjerujući da je ideja slobode ideal za koga se vrijedi žrtvovati – poručio je Đokić.

Čin osveštenja spomenika i spomen-sobe obavio je protonamjesnik brčanski protojerej stavrofor Dragan Ćirković, uz sasluženje sveštenstva Arhijerejskog namjesništva brčanskog.

Komandant Drugog bataljona Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske Jovica Savić, evocirajući uspomene na ratne dane, naveo je da je za slobodu srpskog naroda poginulo 110 saobraca iz Bataljona, a ranjeno njih 256.

– Borci našeg bataljona učesvovali su mnogim borbenim dejstvima. Osim na brčanskom ratištu i u proboju Koridora, naš bataljon branio je srpsku nejač na majevičkom, šamačko-oraškom, zvorničkom, sarajevskom, krupsko-sanskom, mrkonjićkom i bihaćkom ratištu – istakao je Savić.

– Kada bih sada kao komandant Brigade, raportirao svojim poginulim saborcima, rekao bih im da smo stvorili Republiku Srpsku kojom se ponosimo –  ističe Milorad Kutlešić, ratni komandant Prve posavske brigade.

(Agencije)