Vijesti 17.11.2020.

Kolega preminulog infektologa: Da je više ljudi nosilo masku, a manje sjedilo po feštama, bilo bi manje oboljelih

ČITANJE: 3 minute

Istaknuti infektolog iz Tuzle Jovan Petković preminuo je u kovid bolnici Klinike za zarazne bolesti u Tuzli od posljedica zaraze virusom korona, a od njega se emotivnom porukom oprostio njegov kolega doktor Nermin Salkić istakavši da je Petković izgubio život jer je spašavao živote onih koji su se zrazili tuđim ili svojim neznanjem, ali i nemarom, bahatošću.

Doktor Salkić, specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, naglasio je da je Petković preminuo jer je radio svoj posao i spašavao živote ljude.

“Neki dan čitam u komentarima na nekom portalu kako pojedini od ovih zadnjih, bahatih, opasnih po sebe i druge, opasnih po društvo komentarišu da bi medicinski radnici ‘trebalo da pocrkaju u ovim odijelima, jer ionako ništa ne rade, a sami su birali poziv’. Pa jesmo birali…ali ne OVO… Poznajem bolest, poznajem sivo, koščato lice smrti. Gledao sam je u oči, gledao sam je dok kosi druge, dok uzima moje najbliže, čak sam ponekada kao ljekar uspijevao i da joj otmem dušu ili dvije, na kratko ili na duže. Mi, zdravstveni radnici smo navikli na nju, dio je posla i ništa bolje ne opisuje taj naš stav nego onaj citat iz Igre prijestolja – ‘Šta kažemo Bogu Smrti? Ne danas! Ne danas!'”, napisao je doktor Salkić.

On je naglasio da ne može i nikad neće moći da se navikne na uzaludnu, bespotrebnu, preventabilnu smrt, koja se mogla spriječiti, nije morala da se desi.

“A ovo je ta situacija – da je njih više držalo distancu, da je više njih nosilo masku, da je manje njih sjedilo po raznoraznim feštama uz višak ića i pića, manje bi bilo oboljelih, ne bi ovako dugo i intenzivno trajalo, a nas je tako zastrašujuće malo i tako smo umorni. A posebno umorni od uzaludnih smrti, poput ove – iako ova više pogađa, neću lagati, jer je pao jedan od nas”, istakao je doktor Salkić.

On je dodao da će sigurno biti onih koji će možda ovo što je napisao loše primiti, komentarisati.

“Iskreno, šta me briga, kako reče neko mudar, vrijeme je da pametni prestanu svojim ćutanjem da štede osjetljiva osjećanja onih manje pametnih, ionako smo od aplauza svako veče u 20.00 časova prebrzo dogurali do ovoga sada, za šta ne postoji pristojna riječ u ljudskom vokabularu. Ako se pak, makar jedno opameti i počne da shvata ozbiljno ovo sa čime se nosimo, biće dosta. Sutra je novi dan i sutra opet moje kolege i koleginice i moja malenkost idemo da kažemo Bogu Smrti ‘Ne, danas!’ Bez jednog od nas…”, naveo je doktor Salkić u poruci povodom smrti njegovog kolege doktora Jovana Petkovića.

Iz UKC Tuzla potvrđeno je medijima da Petković preminuo juče i da nije imao komorbiditete. Nedavno je zaražen virusom korona, a bio je smješten u kovid bolnici Klinike za zarazne bolesti UKC gdje je izgubio bitku za život.

(Srna)