Magazin 06.12.2016.

Koliko će para dobiti banjalučki kulturnjaci?

ČITANJE: 2 minute

Kulturnjaci mogu da računaju na nešto manje od 700.000 maraka iz gradske kase, isto kao i prošle godine.
Narctom budžeta, planirana je koja hiljada maraka više za podršku kulturno-umjetničkom amaterizmu i književnicima, udruženjima iz oblasti kulture,  muzejima  i bibliotekama. Nešto kraće mogle bi da ostanu omladinske organizacije, udruženja građana i vjerske organizacije.

“Na oblasti kulture nije predviđeno smanjivanje iako je okvir budžeta manji za oko deset miliona. Ali ja očekujem da će do prijedloga budžeta biti još značajnih promjena”, izjavio je  Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Kulturnjaci su odlučili da neće sjediti skrštenih ruku. Pažljivo analiziraju predloženi budžet, formirali su i Kulturni plenum od najviđenijih umjetnika i kulturnih poslenika,  pa će na javnoj raspravi reći šta imaju.

“Ne treba samo da se posmatra na način da onima koji su na budžetu grada sav novac mora grad da im obezbejedi što je nemoguće, ali da se određena povećanja mogu izvršiti to je istina zato što su se godinama unazad vršila smanjenja”, kazao je Aleksandar Pejaković, predsjednik inicijativnog odbora Kulturnog plenuma.

I članovi Savjeta za kulturu, devet odbornika gradske skupštine, koji su danas imenovani, boriće se za njen bolji položaj i promociju.

“Nije problem budžet kao budžet i novac koji se izdvaja, nego kompletna organizacija ove oblasti. Dakle sve do sada nije postojao  jasan koncept i put šta mi u stvari želimo da postignemo i na koji način kulturu hoćemo i da približimo građanima i kako da je napravimo dostupnom”, rekla je Mirna Savić Banjac, odbornik NDP-a i član Savjeta za kulturu.

“Resursa mi svakako imamo. Moramo da vidimo šta su nam prioriteti. Grad Banjaluka u kulturnom i turističkom smislu  mora da jednostano živi na ulicama grada Banjaluke, to građani i turisti moraju da osjete”, rekla je Natalija Trivić, odbornik Ujedinjene Srpske.

Kulturnjaci mnogo očekuju i od najavljenog formiranja posebnog Odjeljenja za kulturu. Do tada, kažu, valja im se izboriti za novac, pa da znaju na čemu su.

(ATV)