Magazin 07.11.2015.

Koliko često podešavate snop svjetala?

ČITANJE: 2 minute
Auto svjetlo
Koliko često podešavate retrovizor kako biste ublažili svjetla koja dopiru od automobila iza vas i zaslijepljuju vas? Prilično često, zar ne? To znači da je snop svjetala na vozilu iza vas podešen previsoko.

Malo je poznat mali točak za podešavanje snopa svjetala. Svi savremeniji automobili ga imaju, ali rijetko koji vozač zna nešto o funkcionisanju točkića za podešavanje snopa svjetala, koji se nalazi u kabini. Zašto automobili uopšte imaju tu opciju kontrole? Jer čak i kad se u servisu podešava ovaj snop kako ne bi zaslijepljivali druge vozače, to se ipak radi po automatizmu, odnosno po nekoj podrazumevanoj mjeri. Nikada, recimo, nismo opteretili automobil i slično, pa onda podešavali snop.

Problem: kada je prtljažnik natovaren ili je automobil pun putnika to spušta automobil pa se ugao uzdužne ose automobila u odnosu na kolovoz mijenja, svjetlo se pomjera nagore i može zaslijepiti druge vozače. Rješenje je jednostavno: okrenite točkić i podesite snop nadole kako treba.

Tockic ya podesavanje

Kako biste znali šta se tačno dešava sa snopom, ovo uradite po mraku parkirani ispred garažnih vrata ili bijelog zida naspram sebe. Parkirajte se na nekoliko metara od zida, točkić koji je na nuli (za prazan automobil) okrenite na vrijednost više. Kako ga okrećete ugao svjetlosti se menja – što je broj veći, snop svjetlosti je niži. Jedino moderna ksenonska i LED svjetla ovo rade automatski. Kako god,  znajte da uvijek postoji jasan znak da li je vaš snop podešen previsoko – kada tokom noći vozite sa oborenim svijetlima a drugi vozači koji vam dolaze u susret vam blicaju onda znate da je snop loše podešen. Takođe, obratite pažnju na to da li na putu vozači ispred vas moraju da koriguju svoj retrovizor u kabini kada im se približite. Ako je tako, podesite snop na veću vrijednost (kako bi se svjetlo spustilo). Ako niste riješili problem, provjerite svjetla u servisu.

Svjetla treba provjeravati u servisu na posebnoj mašini za regulaciju makar na dvije godine. Do tada, vodite računa da ne zaslijepljujete druge vozače jer to može biti izuzetno rizično, pa slobodno koristite famozni točkić za podešavanje visine snopa po potrebi.
(Blic)