Magazin 15.09.2015.

Koliko košta godina studiranja u Njemačkoj?

ČITANJE: 2 minute

53fda0f303c7d0c538d217dafcea2ab4_XLPrije nego što kandidat počne sa studiranjem, mora dokazati da ima dovoljno novca. On mora da ima tzv. „Dokaz o finansiranju“. Najčešće se zahtjeva suma od 8.000 evra za godinu dana.

„Dokaz o finansiranju“ najčešće se mora priložiti već uz zahtjev za dodjelu vize, a najkasnije je neophodan tada kada se zatraži dozvola boravka u Nemačkoj. Postoje različiti načini kako kandidat može da dokaže da može da finansira studije:

– Kandidatovi roditelji podnesu dokaze o dohotku i imovini

– Neko sa mjestom boravka u Nemačkoj obaveže se da će preuzeti troškove koje prouzrokuje kandidat

– Određena suma se deponuje na konto koji se onda blokira (Sperrkonto)

– Priloži se jemstvo banke

– Kandidat dobije stipendiju od priznate institucije

Kandidat bi trebalo da se raspita u njemačkoj ambasadi u svojoj zemlji, koji od dokaza se traži.

Savjeti za otvaranje računa koji se oročeno blokira

Ovakav bankovni račun koriste mnogi studenti iz inostranstva. On se zove „Sperrkonto“ (sperren = zaključati, blokirati) jer je suma koju kandidat uplati na račun blokirana sve dok ne doputuje u Nemačku.

U stvari, otvaranje takvog računa u banci uopšte nije komplikovano. Samo bi trebalo obratiti pažnju na sledeće stvari:

1. Pravovremeno podnešen zahtjev

„Sperrkonto“ kandidat može da otvori recimo kod najveće njemačke banke „Deutsche Bank“. Procedura traje otprilike nedelju dana. Međutim, početkom semestra cijela procedura bi mogla da traje i duže. Zato bi trebalo da kandidat na vrijeme podnese zahtjev za otvaranje takvog računa. Elektronska adresa banke na koju se kandidat može obratiti sa zahtjevom glasi: [email protected].

2. Ovjeriti sve dokumente

Ispunjeni formulari i kopija pasoša moraju da se ovjere u konzulatu ili ambasadi Njemačke u zemlji iz koje je kandidat. Tek tada se dokumenti mogu poslati na adresu Deutsche Bank. Treba imati na umu da nije moguće poslati dokumente elektronskim putem ili faksom, pošto banka prihvata samo originalne dokumente. Adresa banke glasi:

Deutsche Bank Privat und Geschäftskunden AG
Service Center Hamburg/Ausländische Studenten
Alter Wall 53
20457 Hamburg
Deutschland/Germany

3. Otvoriti račun

Kada „Deutsche Bank“ dobije kandidatove formulare onda otvara „Sperrkonto“. Otvaranje košta 50 evra. Čim se račun otvori na njega se mora uplatiti najmanje 7.908 evra.

4. Pristup novcu

Čim kandidat doputuje u Nemačku morao bi odmah da dogovori termin sa bankom po izboru (to ne mora biti „Deutsche Bank“, u njemačkoj postoje brojne banke kao recimo „Sparkasse“ ili „Volksbank“ ). Tamo kandidat dobija svoju bankovnu keš-karticu sa kojom može da podiže novac, ali i sve podatke o mogućnosti tzv. „onlajn benkinga“, uz pomoć kojeg je moguć pristup računu posredstvom interneta.

(DW)