Magazin 28.01.2022.

KOMPANIJA “RIMAC” HIT: Električni hiperautomobil “Nevera” rutinski obara rekorde

ČITANJE: 1 minuta

Kompanija Rimac je apsolutni hit u svijetu automobila i automobilske tehnologije, a njen najnoviji električni hiperautomobil Nevera rutinski obara rekorde.

Osnivač kompanije, Mate Rimac, koji je inače rođen u Livnu, na svom profilu podijelio je nekoliko snimaka koje pokazuju snage punjenja Neverine baterije.

Snage punjenja, koje Neverin sistem podržava, trenutno su najveće na svijetu, a snimke s “Ionity punjača” pokazale su snagu redom od 310 kW, 333 kW, te 350 kW. Govorimo o snagama postignutim u trenucima kad je napunjenost baterije bila oko trećine.

Kako je objasnio Rimac, “punjenje od 10 do 80 posto trajalo je 21 minut, uz prosječnu snagu punjenja od 260 kW”, prenosi Index.hr.

Rimac je zainteresovanom pratiocu otkrio i koliko ovakav tip brzog punjenja košta:

– Baterija skladišti 120 kWh plus gubici u punjenju. Pri ovom punjenju je Ionity naplaćivao 6 kn/kWh. Dakle 120 kWh bi koštalo 720 kn.

Rimac ističe “da Nevera može podnijeti snagu punjenja od 500 kW”. Pritom kaže “da sve ovisi o tehnologiji punjača te su sada proizvođači na potezu”.

O ovome je govorio i portal “Inside EV” naglasivši kako trenutno niko u svijetu ne nudi preko 300 kW punjenja osim Nevere.

– Podaci govore sami za sebe jer Rimac Nevera postiže snagu punjenja koju u osnovi ne nudi niti jedan serijski električni auto koji je do sada testiran, zaključuje Inside EVs.

(SB)

Oznake: Mate Rimac