Magazin 17.02.2016.

KOMPLET LEPINJA: Tajni recept specijaliteta

ČITANJE: 1 minuta
komplet

Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora. Recept ovog specijaliteta se dugo čuvao u tajnosti.

U tim krajevima komplet lepinja je poznata i kao “lepinja sa sve”. Taj naziv je ponijela još prije Drugog svjetskog rata i to najvjerovatnije po tome što su majstori, koji su je najčešće jeli, stalno slali djecu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu- “lepinja sa sve.”

Za komplet lepinju vam je potrebno:

  • svježa lepinja
  • stari kajmak
  • jaje
  • pretop

Priprema:

1.Pretop

Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast poslije pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomiješajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primjetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.

2.Komplet lepinja

Prije svega lepinja, koju ste namijenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj srednji dio bude šupalj, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrijanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.

Gornji dio lepinje, poklopac, stavite da se zagrije naposredno pred izvlačenje donjeg dijela lepinje iz šporeta.

Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrijanim pretopom.

Služite je uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

lepinja

(Opanak.rs)