Vijesti 21.10.2016.

Komunalne službe će spremne dočekati zimu: U toku nabavka 200 tona soli

ČITANJE: 2 minute

Iz banjalučkog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja je potvrđeno da je u toku nabavka 200 tona soli za predstojeću zimu, kako bi gradska zimska služba još spremnije dočekala eventualne snjegove.

Iz tog odjeljenja otkrivaju da su im na raspolaganju i zalihe soli od prošle zime, dovoljne da se već sada reaguje u slučaju potrebe.

“Budžetom za ovu godinu planirano je 1,3 miliona KM za zimsku službu. Abrazivni materijal obezbjeđuju preduzeća izabrana da zimi održavaju prohodnost ulica, trgova, mostova i drugih saobraćajnih površina”, rekli su u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave Banjaluka su dodali da je programom zimske službe za 2015/2016. godinu za svih šest gradskih i osam seoskih područja planirano 18.000 metara kubnih abrazivnog materijala.

Odlukom o komunalnom redu i programom rada, zimska služba djeluje od 15. novembra do 15. marta, a time je, između ostalog, regulisan način održavanja prohodnosti ulica, trgova, trotoara, mostova, nadvožnjaka, parkinga, kao i većine seoskih putnih pravaca.

Kada je riječ o izvođačima radova, iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su naveli da je od šest gradskih područja u toku izbor za dva područja, dok će na četiri ove poslove obavljati “Čistoća”, “Eko-euro tim” i “Niskogradnja”.

“Za područja bez zaključenog ugovora o održavanju u toku je javna nabavka, koja bi trebala biti uskoro završena i tada će da budu potpisani ugovori sa izvođačima radova”, rekli su u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave Banjaluka podsjećaju da su zakonom definisane i obaveze građana, vlasnika i korisnika poslovnih prostora da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada i javnih površina uz objekat, kao i sa krovova poslovnih i stambenih zgrada ukoliko je to opasno za pješake i vozila.

“Pri sakupljanju snijega i leda mora se voditi računa o prohodnosti kolovoza i trotoara”, dodaju u Gradskoj upravi.

(Agencije)