Magazin 26.05.2021.

KONCERT: Marko Josifovski i Natalija Mladenović nastupili u Banskom dvoru

ČITANJE: 3 minute

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora, u srijedu, 26. maja, održan je koncert violiniste Marka Josifovskog i pijanistkinje Natalije Mladenović iz Beograda.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Publika je uživala u virtuoznom izvođenju Betovenovih, Šumanovih i Grigovih sonata za violinu i klavir.

– Betovenova sonata je gromada i biser umetničke muzike u kojoj uživaju i izvođači i publika. Tu divnu muziku teško je opisati rečima, takvu muziku je najbolje slušati. Mi smo svirali dosta sonata i željeli smo da ostvarimo ravnopravnu ulogu kada je reč u odnosu klavir i violina. Nismo željeli da to bude program za publiku koja će slušati samo deliće, bravure na violini, već za sve one koji znaju da slušaju muziku – kazao je violinista Marko Josifski.

Saradnju sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović smatra veoma uspješnom.

– Našli smo se i kao osobe i kao izvođači i nadam se da ćemo još mnogo godina zajedno nastupati – dodaje Josifoski.

Marko Josifoski rođen je 1978.godine, a violinu je počeo da svira sa pet godina, a njegov prvi profesor je bio Zoran Milenković. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Dejana Mihailovića. Usavršavao se na Konzervatorijumu u Bernu u klasi čuvenog prof. Igora Ozima (1998-2000). Tokom studija bio je stipendista švajcarske vlade.Pohađao je kurseve u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Izraelu i Americi kod profesora: Ide Hendl, Šlomo Minca, Ruđera Ričija,Edvarda Grača, Nam-Jun-Kim, Tomasa Brandisa, Igora Ozima i Milana Viteka. Bio je član “umetničkog muzičkog kampa Interlohen” gdje je svirao sa svjetskim simfonijskim orkestrom. Svirao je za UNICEF (Parma), u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Predstavljao je Jugoslaviju 1990. na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu.Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji, kao i mnogih internacionalnih nagrada: Premio Mocart u Veroni, u Strezi, u Češkoj Republici ”Jan Kocijan”, u Italiji ”Rodolfo Lipicer”, ”Zlatni anđeo” za najuspešnijeg mladog umjetnika… Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umjetnička dostignuća, nagrade Srpske Akademije nauka i umetnosti za najuspješniji koncert u sezoni 2003.godine, kao i nagrade radio Beograda za umjetnika 2004. Godine. Nastupao je u Italiji, Americi, Austriji, Rusiji,Izraelu, Češkoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Sloveniji,Grčkoj, Makedoniji.

Kao solista odsvirao je veliki broj koncerata sa:Beogradskom filharmonijom, simfonijskim orkestrom RTS, Makedonskom filharmonijom, orkestrom VJ “Stanislav Binički”, Rumunskom filharmonijom, Turskim simfonijskim orkestrom, Svetskim simfonijskim orkestrom u Americi, kao i sa mnogim kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu.Pored mnogih djela snimio je svih deset Betovenovih sonata sa Zarifom Alizade koje je 2007. godine izdao PGP-RTS. Od 2014.godine radi na FMU u Beogradu gdje je u zvanju vanrednog profesora, a od 2020. godine i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Natalija Mladenović je rođena 1973. godine u Samari (Rusija). Od 1985. godine pohađala je Centralnu srednju specijalnu muzičku školu pri Državnom konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Moskvi, gdje su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski Državni konzervatorijum “Čajkovski”, gdje je studirala u klasama Larise Dedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine sa odličnim uspjehom. Od iste godine živi i radi u Beogradu.

Na Fakultetu muzičke umetnosti se zaposlila 1998. godine, kao umjetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. Magistrirala je u klasi Nevene Popović, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija klavira pod mentorstvom red. prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima “Petar Konjović” u Beogradu i “Rubinštajn” u Parizu. Nastupala je kao solista sa orkestrima Samarske filharmonije, RTS-a, Umjetničkim ansamblom “Binički”, i dirigentima A. Šurevim, B. Suđićem, D. Vilićem.

(SB)

Oznake: Banski dvor