Magazin 26.11.2021.

Koncertom Matije Dedića i Vasila Hadžimanova završen Intime jazz fest

ČITANJE: 2 minute

Koncertom renomiranih džez pijanista Matije Dedića i Vasila Hadžimanova završen je 4. festival džez muzike “Intajm džez fest”.

Na repertoaru ovog iskusnog dua bile su autorske kompozicije, a briljantnim nastupom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora još jednom su potvrdili svoj status regionalnih zvijezda u ovom muzičkom žanru, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

“Svaki festival koji promoviše neku kreativnu i umetničku muziku je bitan, a ovaj posebno, jer se sećam kakva je bila situacija u Banjaluci pre ovog festivala, a to je dosta siromašna ponuda. U jednom momentu je sve nekako bilo zamrlo, međutim zahvaljujući direktoru Kulturnog centra Banskog dvora Mladenu Matoviću i celoj njegovoj ekipi sada imamo jedan divan festival”, rekao je Vasil Hadžimanov.

Program sa kojim su se predstavili publici u Banjaluci svirali su, kako kažu, na nekoliko festivala i zajedničkih nastupa.

“Na repertoaru su Matijine autorske kompozicije i moje kompozicije. Imali smo to zadovoljstvo da radimo sa Biserom /Veletanlić/ i Gabi /Novak/ i to su bili divni koncerti, a nekako dišemo zajedno od rođenja, tako da nam lako ide saradnja”, rekao je Hadžimanov.

To je potvrdio i Matija i osvrnuo se na njihove životne puteve.

“Rođeni smo iste godine, iste godine smo otišli u inostranstvo, zaljubili se u džez, iste godine smo dobili kćerke, to je sve kao neki američki film o dvoje ljudi koji žive u različitim gradovima, a žive iste živote. Prijateljstvo i ljubav su naši najjači instrumenti koji su učinili da zvučimo kao jedan”, ističe Matija Dedić.

Direktor Kulturnog centra Banskog dvora Mladen Matović rekao je da je nakon uspješno realizovanog 4. Internacionalnog festivala umjetničke muzike “Jesenja sonata”, ovo druga festivalska manifestacija koju Banski dvor realizuje u ovoj godini, nastavljajući praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

“Potpuno svjesni cjelokupne i veoma složene situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, Banski dvor nastoji da uz maksimalno poštivanje svih propisanih mjera i preporuka, održi kontinuitet i istraje u svojoj misiji organizovanja kvalitetnih kulturnih programa i u ovim nesvakidašnjim okolnostima takozvane `nove normalnosti`. Čini nam se da nam je kultura danas možda potrebnija više nego ikad, a u prilog tome najbolje svjedoči veliko interesovanje publike i izuzetna posjećenost”, rekao je Matović.

Festival džez muzike “Intajm džez fest” konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je grad Banjaluka.

(Srna/SB)