Magazin 14.09.2020.

KONFUCIJEV INSTITUT: Otvorena izložba fotografija “Čaj, ljubav, svijet”

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas, povodom Svjetskog dana Konfucijevih instituta, svečano otvorena izložba fotografija “Čaj, ljubav, svijet”.

U Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci, koji je organizator izložbe, kažu da se u više od 500 Konfucijevih instituta širom svijeta u septembru tradicionalno obilježava Svjetski dan ovih instituta, pri čemu se organizuju javni događaji na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija dijele sa građanima tih lokalnih zajednica.

Ljiljana Stević iz ovog instituta navela je da na izložbi rađeno i u saradnji sa kolegama iz kineskog Tjenđina, te da je sljedeći događaj koji će organizovati predstavljanje knjige koja promoviše odnose Srba i Kineza kroz istoriju, kao i pjesama banjalučkih pjesnika koje su prevedene na kineski jezik.

Jedan od realizatora izložbe Ljubiša Preradović rekao je Srni da je pred posjetiocima izložbe 36 selektovanih fotografija koje je izabrao specijalni žiri iz Kine, od ukupno 200 fotografija koje se inače prikazuju širom svijeta.

On je naveo da će izložba biti otvorena 30 dana.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je ovdašnji Konfucijev institut jedan od najuspješnijih u Evropi.

“Organizuju niz manifestacija kojima žele da nam približe običaje, tradiciju, kulturu, istoriju Kine, istovremeno predstavljajući Kinezima naše običaje, tradiciju, kulturu, istoriju”, naveo je Gajanin.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je Konfucijev institut jedan od mostova saradnje Srba i Kineza.

“Pokušavamo da sarađujemo i sa kineskim gradovima, poput Tjenđina, a mogućnosti saradnje sa Kinom su neograničene u svim oblastima. U budućnosti će i dalje biti važni ekonomski odnosi jer je ovdje prisutan niz kineskih kompanija koje rade krupne infrastrukturne projekte. Tu Banjaluka i Srpska treba da traže svoje mjesto”, naveo je Radojičić.

Izložba je organizovana u prostorijama Konfucijevog instituta na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, a obilježavanje Svjetskog dana Konfucijevih instituta ove godine se organizuje u saradnji sa Međunarodnim udruženjem naučnih radnika.

Očekuje se veliko interesovanje za studije sinologije

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da bi na tom univerzitetu od naredne školske godine trebao biti osnovan studijski program sinologije ili izučavanja kineskog jezika, te upisana prva generacija studenata.

Gajanin je rekao novinarima da je elaborat o tome usvojen na organima Univerziteta, te da se očekuje licenciranje ovog studijskog programa.

On je dodao da će sinologija kao studijski program biti osnovana u sastavu Filološkog fakulteta.

“Pretpostavljamo da će interesovanje za upis na sinologiju biti veliko. Taj studijski program je sačinjen u konsultaciji sa kolegama iz Kine koji na tom planu imaju ogromno iskustvo”, naveo je Gajanin.

On je naveo da je uvjeren da će ovaj studijski program biti jedan od najkvalitetnijih u regionu.

(Srna)