Magazin 08.09.2015.

Konjički klub Prijedor dobio prinovu po imenu Sanšajn

ČITANJE: 2 minute
kk prijedor

Konjički klub “Prijedor” dobio je prvu prinovu kada je kobila Suza oždrijebila zdravo muško ždrijebe, ali je njegov opstanak doveden u pitanje kada mu je šest dana poslije ždrijebljenja majka uginula.

– Od tada ga hranimo mlijekom na flašicu, na svaka tri sata, kao bebu, što on i jeste. Za toga ko ga hrani, ždrijebe koje smo nazvali Sanšajn se veže i ne odvaja se od njega, kao da misli da mu je to mama. Sutradan, ako ga hrani neko drugi, onda njega prati u stopu i izgleda da tako nadoknađuje prazninu koja je nastala majčinom smrću- kaže Slađana Zvicer, suvlasnik kluba.

Slađana živi u Prijedoru i ima tri kćerke, a konjički klub nalazi se izvan grada, u Gornjim Orlovcima, pored magistralnog puta Prijedor – Banjaluka.

– Prolazimo slične faze sa Sanšajnom kakve smo prolazili sa svojom djecom kad su bile bebe. Evo ovih dana smo od tog hranjenja na svaka dva-tri sata po prvi put došli do toga da prespava noć bez hranjenja odnosno da izdrži od ponoći do šest ujutro- priča Slađana.

Ona navodi da su veterinari ustanovili da je majka Suza uginula najvjerovatnije od srčanog udara, a riječ je o kobili staroj 16 godina kojoj je ovo bilo prvo ždrijebljenje.

– I ždrijebe je pod veterinarskim nadzorom i bilo je pitanje da li će preživjeti. Mi se trudimo i dajemo sve od sebe da mu obezbijedimo sve što mu je potrebno. Na flašicu ćemo ga hraniti dok ne navrši tri mjeseca, a nakon toga moći će preći na čvrstu hranu- rekla je Slađana.

Konjički klub “Prijedor” otvoren je juna prošle godine i prvobitno je imao četiri grla obučena u Konjičkom klubu “Padok” iz Banjaluke za rekreativno, sportsko i terapijsko jahanje.

Dva grla su ljetos prodata i ostali su su Suza i Ovar, a nakon Suzinog ždrijebljenja i uginuća, u štalama su ostali Ovar i Sanšajn.

– Ovar je sada ljubomoran na Sanšajna, što je i razumljivo jer ždrijebe je prava atrakcija, ali po uputstvima veterinara dozvoljavamo vrlo ograničen pristup mladunčetu jer su mu potrebni mir i tišina- rekla je Slađana.

U Konjičkom klubu “Prijedor” organizuju se rođendanska slavlja za djecu gdje slavljenici svoje goste časte jahanjem, tokom ljetne pauze svim posjetiocima dostupno je rekreativno jahanje, a nastavak škole jahanja planira se za oktobar.

(Agencije)