Vijesti 22.09.2015.

Konkurs namješten, nadležni ćute?!

ČITANJE: 2 minute
korupcija
Agencija za državnu službu BiH nedavno je izdala rješenja o postavljenju izvjesne Vildane Dolamić na poziciju savjetnika direktora Službe za poslove sa strancima BiH i Harisa Moce na mjesto inspektora za strance u Terenskom centru Sarajevo, čime je potvrđeno ranije pisanje Srne o unaprijed namještenom konkursu u ovoj instituciji BiH.

Početkom jula Srna je objavila informacije potvrđene od više zaposlenih u Službi, kako zamjenik direktora Izet Nizam raspisuje unaprijed namještene konkurse, a prvi koji je raspisao po odlasku dotadašnjeg direktora Dragana Mektića na poziciju ministra bezbjednosti BiH bio je namijenjen Harisu Moci, njegovom budućem zetu.

Tada je tek bila započeta i procedura za prijem savjetnika direktora, a na tu poziciju je po direktivi poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudina Mehmedovića mimo konkursa dovedena izvjesna Vildana Dolamić iz Tešnja koja na ovu visokorangiranu poziciju navodno dolazi sa mjesta prodavačice jednog sarajevskog butika.

Srnin izvor tvrdi da su, putem bezbjednosne provjere, policijske agencije otkrile šokantan podatak, a koji je Dolamićeva pokušala prikriti – da ima izrečenu sudsku presudu sa kaznom od pola godine zatvora, odnosno godinu uslovno za krivično djelo prevare.

– Međutim, kako za privilegovane nema prepreka, tako je i ova afera zataškana i ona je postavljena na mjesto savjetnika direktora Službe, čime joj je omogućen pristup povjerljivim informacijama bezbjednosnog sistema BiH, što oslikava svu njegovu slabost i poroznost- rekao je Srnin sagovornik.

Prema njegovim riječima, poražavajuće je i to da, uprkos najavama o namještenim konkursima, nije poznato da je reagovala ijedna policijska agencija koja se bavi borbom protiv kriminala i korupcije, niti ijedna od mnogih organizacija koje se tobože bore za transparentnost u procesu zapošljavanja državnih službenika.

(Agencije)