Biznis 20.07.2021.

Konzorcijum Soros – Gejts želi da preuzme “Mologic”, kompaniju koja je razvila brzi Covid test

ČITANJE: 2 minute

Konzorcijum investitora, koji predvode Fond za ekonomski razvoj (SEDF) Džordža Soroša i fondacija “Bil & Melinda Gejts”, finansira otkup britanske kompanije Molodžik (Mologic) za dijagnostičke tehnologije, koja je razvila brzi, desetominutni test na korona virus, objavio je Fajnenšel Tajms.

Da bi izvršio akviziciju, konzorcijum je formirao socijalno preduzeće Global Akses Helt (GAH), čiji je cilj da proširi pristup dostupnoj medicinskoj tehnologiji, prenose agencije.

Članovi GAH-a su navodno spremni da ulože preko 41 milijardu dolara za finansiranje akvizicije. Transakcija će obuhvatiti otkup svih postojećih akcija Molodžika, uključujući one koje drže dve kompanije za upravljanje privatnim investicijama – Forsatj Grupa i Calkulus Kepital.

„Pandemija kovid-19 bolno je demonstrirala fundamentalnu nejednakosti u globalnom javnom zdravstvu, a naročito krucijalni značaj pristupa dijagnostičkim alatima koji spasavaju živote. U ovoj jedinstvenoj transakciji, filantropski fondovi i investitori rade zajedno na rješavanju barem jednog dijela tog nedostatka omogućavajući najsavremenijem komercijalnom preduzeću da usmjeri sve svoje resurse na rješavanje jednog od najurgentnijih problema javnog zdravstva na svijetu“, izjavio je Šon Hinton, izvršni direktor kompanije SEDF.

Molodžik su osnovali 2003. godine Mark Dejvis i njegov otac, profesor Pol Dejvis, jedan od tvoraca prvog kućnog testa za trudnoću, KliarBlu. Molodžik razvija testove za razne bolesti po pristupčnim cijenama, a nedavno je dobio CE znak za svoje testove na korona virus, koje kompanija planira da prodaje po cijeni od samo jednog dolara po komadu, prenosi Raša tudej.

Međutim, test ove firme za kovid-19 tek treba da bude odobren za upotrebu i u Velikoj Britaniji i u SAD.

Molodžik je nedavno od britanskih vlasti dobio milion funti (1,4 miliona dolara) za razvoj testova na kovid-19, ali je kasnije optužio vladu da „cementira“ upotrebu tih testova u matičnoj zemlji.

Generalni direktor Molodžika Mark Dejvis je pozdravio ugovor o akviziciji, ističući da to znači transformaciju njegove kompanije u socijalno preduzeće, što je ocijenio „promišjenim, logičnim i prirodnim korakom usmjerenim na pružanje dostupne dijagnostike i biotehnologije mjestima koja su skrajnuta u nemilosrdnoj trci za profitom“.

(SB)