KORAK KA SVJETLIJOJ BUDUĆNOSTI: Pilot-projekat “IT prekvalifikacije” nadmašio sva očekivanja

Nezaposleni mladi ljudi iz Srpske, njih 33, koji su zahvaljujući pilot-projektu “IT prekvalifikacije” stekli znanja i vještine iz oblasti programiranja dobili su posao u domaćim kompanijama i tako zakoračili ka svjetlijoj budućnosti.

Među 100 visokoobrazovanih koji nisu mogli da dobiju posao za koji su se školovali, a koji su u informacionim tehnologijama prepoznali šansu da konačno dođu do zaposlenja je i profesorica biologije Jovana Cvjetković iz Šamca.

– Nisam uspjela da se zaposlim u struci zbog čega sam se prijavila na ovaj program. Iako sam zaposlena tek mjesec dana iskustva su pozitivna i ovo je oblast u kojoj sebe vidim u budućnosti – rekla je Cvjetkovićeva za “Glas Srpske” i dodala da joj je šansu pružila firma u kojoj je sticala praktično znanje tokom ovog projekta.

Zadovoljstvo zbog nove šanse ne skriva ni Banjalučanin Nemanja Stančić koji kaže da je program prekvalifikacije bio izuzetno dobro osmišljen.

– Bilo je dovoljno vremena da savladamo osnove programiranja i vjerujem da smo u tome uspjeli. Smatram da bi bilo dobro da praktični dio programa traje još duže. Sve u svemu veoma sam zadovoljan jer sam po završetku Prirodno-matematičkog fakulteta za profesora tehničkog vaspitanja i informatike bio bez posla u struci, tako da sam u ovome vidio šansu i iskoristio je – ispričao je Stančić koji je dobio posao u jednoj domaćoj firmi koja se bavi softverskim rješenjima za kliničke centre. Stančić je angažovan na poslovima tehničke podrške, a sebe u budućnosti vidi na poziciji programera.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić istakao je za “Glas Srpske” da broj zaposlenih pokazuje da je projekat bio veoma uspješan.

– Obavljajući praksu u domaćim IKT kompanijama, kandidati su sticali praktična iskustva i rješavali konkretne probleme uz pomoć mentora. Osim toga, to je bila šansa da upoznaju poslodavce i timove sa kojima danas rade. Kroz praksu su zakoračili u realni sektor – istakao je Gverić.

Naglasio je da su mladim ljudima posao pružile domaće kompanije koje su učestvovale u projektu.

– Zahvaljujući sinergiji svih koji su bili angažovani na ovom projektu došli smo do toga da je 33 odsto od ukupnog broja prijavljenih dobilo posao, što je mnogo više od prosjeka u regionu – rekao je Gverić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević istakao je da su rezultati projekta “IT prekvalifikacija” premašili njegova očekivanja.

– Nastavljamo – napisao je Rajčević na društvenim mrežama.

Pilot-projekat “IT prekvalifikacija” osmišljen je s ciljem obuke visokoobrazovanih osoba koji su bili na spisku nezaposlenih republičkog Zavoda za zapošljavanje. Novac za realizaciju projekta obezbijedili su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Zavod za zapošljavanje RS. Kandidatima koji su uspješno prošli obuku početkom decembra prošle godine uručeni su sertifikati.

Kompanije

Drago Gverić ističe da je program “IT prekvalifikacija” pobudio veliku pažnju javnosti i kompanija koje posluju u sektoru informacionih tehnologija.

– Počele su nam se javljati kompanije koje nisu učestvovale u prošlogodišnjem projektu, stavljajući se na raspolaganje za sve naredne projekte – rekao je Gverić.

(Glas Srpske)

OBNAVLJAJU MREŽU: “Rajaner” od 1. avgusta uvodi letove iz Brisela i Minhena za Banjaluku

Niskobudžetni prevoznik Rajaner nastaviće tokom ljetnje sezone samo dvije linije ka Banjaluci i Nišu, jer nastavljaju sa obnavljanjem svoje mreže. Niskotarifni prevoznik, koji je prije dva dana proslavio povratak u letove sa preko 1.000 dnevnih letova širom Evrope, obnavljaće poslovanje na dva tržišta sledećeg mjeseca. Već je pokrenuta usluge ka Hrvatskoj i Crnoj Gori, piše

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se