KORAK KA SVJETLIJOJ BUDUĆNOSTI: Pilot-projekat “IT prekvalifikacije” nadmašio sva očekivanja

Nezaposleni mladi ljudi iz Srpske, njih 33, koji su zahvaljujući pilot-projektu “IT prekvalifikacije” stekli znanja i vještine iz oblasti programiranja dobili su posao u domaćim kompanijama i tako zakoračili ka svjetlijoj budućnosti.

Među 100 visokoobrazovanih koji nisu mogli da dobiju posao za koji su se školovali, a koji su u informacionim tehnologijama prepoznali šansu da konačno dođu do zaposlenja je i profesorica biologije Jovana Cvjetković iz Šamca.

– Nisam uspjela da se zaposlim u struci zbog čega sam se prijavila na ovaj program. Iako sam zaposlena tek mjesec dana iskustva su pozitivna i ovo je oblast u kojoj sebe vidim u budućnosti – rekla je Cvjetkovićeva za “Glas Srpske” i dodala da joj je šansu pružila firma u kojoj je sticala praktično znanje tokom ovog projekta.

Zadovoljstvo zbog nove šanse ne skriva ni Banjalučanin Nemanja Stančić koji kaže da je program prekvalifikacije bio izuzetno dobro osmišljen.

– Bilo je dovoljno vremena da savladamo osnove programiranja i vjerujem da smo u tome uspjeli. Smatram da bi bilo dobro da praktični dio programa traje još duže. Sve u svemu veoma sam zadovoljan jer sam po završetku Prirodno-matematičkog fakulteta za profesora tehničkog vaspitanja i informatike bio bez posla u struci, tako da sam u ovome vidio šansu i iskoristio je – ispričao je Stančić koji je dobio posao u jednoj domaćoj firmi koja se bavi softverskim rješenjima za kliničke centre. Stančić je angažovan na poslovima tehničke podrške, a sebe u budućnosti vidi na poziciji programera.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić istakao je za “Glas Srpske” da broj zaposlenih pokazuje da je projekat bio veoma uspješan.

– Obavljajući praksu u domaćim IKT kompanijama, kandidati su sticali praktična iskustva i rješavali konkretne probleme uz pomoć mentora. Osim toga, to je bila šansa da upoznaju poslodavce i timove sa kojima danas rade. Kroz praksu su zakoračili u realni sektor – istakao je Gverić.

Naglasio je da su mladim ljudima posao pružile domaće kompanije koje su učestvovale u projektu.

– Zahvaljujući sinergiji svih koji su bili angažovani na ovom projektu došli smo do toga da je 33 odsto od ukupnog broja prijavljenih dobilo posao, što je mnogo više od prosjeka u regionu – rekao je Gverić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević istakao je da su rezultati projekta “IT prekvalifikacija” premašili njegova očekivanja.

– Nastavljamo – napisao je Rajčević na društvenim mrežama.

Pilot-projekat “IT prekvalifikacija” osmišljen je s ciljem obuke visokoobrazovanih osoba koji su bili na spisku nezaposlenih republičkog Zavoda za zapošljavanje. Novac za realizaciju projekta obezbijedili su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Zavod za zapošljavanje RS. Kandidatima koji su uspješno prošli obuku početkom decembra prošle godine uručeni su sertifikati.

Kompanije

Drago Gverić ističe da je program “IT prekvalifikacija” pobudio veliku pažnju javnosti i kompanija koje posluju u sektoru informacionih tehnologija.

– Počele su nam se javljati kompanije koje nisu učestvovale u prošlogodišnjem projektu, stavljajući se na raspolaganje za sve naredne projekte – rekao je Gverić.

(Glas Srpske)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio