Kormak: Nedovoljni napori u borbi protiv trgovine ljudima

kormak

kormak

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je danas da nastojanja BiH u borbi protiv trgovine ljudima nisu dovoljna.

Konstatujući da je u BiH postignut određen napredak u sprečavanju trgovine ljudima, zaštiti žrtava, te procesuiranju lica odgovornih za trgovinu ljudima, Kormakova je istakla da ključnu ulogu u borbi protiv trgovine ljudima imaju vlasti.

– Sudovi i tužilaštva moraju nastaviti sa energičnim istragama, procesuiranjem i osuđivanjem lica odgovornih za trgovinu ljudima, uključujući saučesnike među zvaničnicima, te moraju odrediti odgovarajuću kaznu- dodala je Kormakova.

U obraćanju na svečanosti u Sarajevu povodom obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Kormakova je rekla da je prije pet godina borba protiv trgovine ljudima u BiH dostigla vrhunac, što je prepoznao i Stejt department, ali da su se poslije toga smanjili njen opseg i aktivnosti.

Kormakova je pohvalila aktivnosti nevladinog sektora u BiH u borbi protiv trgovine ljudima i pozvala na dodatne napore svih relevantnih institucija da bi se suzbila trgovina ljudima kao jedno od najočiglednijih kršenja ljudskih prava.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić poručio je da je trgovina ljudima neprihvatljiva i da će se institucije vlasti snažno boriti protiv nje.

“To uključuje krivično gonjenje trgovaca ljudima, zaštitu i pomoć žrtvama trgovine ljudima, te sprečavanje uslova koji dovode do trgovine ljudima”, istakao je Krešić.

On je najavio da će Ministarstvo bezbjednosti ubrzo Savjetu ministara BiH predložiti usvajanje novog akcionog plana za suprotstavljanje trgovini ljudima u narednom četvorogodišnjem periodu.

Prisutnima se obratila i Radmila Žigić, predstavnik mreže nevladinih organizacija “Ring” koja je u 12 gradova BiH povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima provela kampanju “Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose”.

Prema riječima Žigićeve, neobaziranje na problem djece koja prose uništava njihovu sadašnjost, ali i budućnost. “Samo zajedno i zajedničkim naporima možemo da suzbijemo i eliminišemo kriminal kao što je trgovina ljudima”, zaključila je Žigićeva.

Uz Ministarstvo bezbjednost, Ambasadu SAD i mrežu nevladinih organizacija “Ring” suorganizator obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima bio je i Karitas Biskupske konferencije BiH.

Predsjednik Karitasa Bosiljko Rajić rekao je da Karitas, uz pomoć brojnih međunarodnih donatora, učestvuje u regionalnom projektu čiji je cilj suzbijanje trgovine ljudima.

U okviru svečanosti obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u Katoličkom školskom centru “Sveti Josip” u Sarajevu otvorena je izložba fotografija učenika srednjih i osnovnih škola iz BiH pristiglih na konkurs čija je tema bilo problem prosjačenja, te proglašeni autori najboljih radova.

(Agencije)

ROČIŠTE Gavrilo Stević se nije pojavio u Sudu BiH, terete ga za ratovanje u Ukrajini

Gavrilo Stević nije se pojavio u ponedjeljak na izjašnjenju krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine, po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine. Stević se, prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je