Kormak: Nedovoljni napori u borbi protiv trgovine ljudima

kormak

kormak

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je danas da nastojanja BiH u borbi protiv trgovine ljudima nisu dovoljna.

Konstatujući da je u BiH postignut određen napredak u sprečavanju trgovine ljudima, zaštiti žrtava, te procesuiranju lica odgovornih za trgovinu ljudima, Kormakova je istakla da ključnu ulogu u borbi protiv trgovine ljudima imaju vlasti.

– Sudovi i tužilaštva moraju nastaviti sa energičnim istragama, procesuiranjem i osuđivanjem lica odgovornih za trgovinu ljudima, uključujući saučesnike među zvaničnicima, te moraju odrediti odgovarajuću kaznu- dodala je Kormakova.

U obraćanju na svečanosti u Sarajevu povodom obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Kormakova je rekla da je prije pet godina borba protiv trgovine ljudima u BiH dostigla vrhunac, što je prepoznao i Stejt department, ali da su se poslije toga smanjili njen opseg i aktivnosti.

Kormakova je pohvalila aktivnosti nevladinog sektora u BiH u borbi protiv trgovine ljudima i pozvala na dodatne napore svih relevantnih institucija da bi se suzbila trgovina ljudima kao jedno od najočiglednijih kršenja ljudskih prava.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić poručio je da je trgovina ljudima neprihvatljiva i da će se institucije vlasti snažno boriti protiv nje.

“To uključuje krivično gonjenje trgovaca ljudima, zaštitu i pomoć žrtvama trgovine ljudima, te sprečavanje uslova koji dovode do trgovine ljudima”, istakao je Krešić.

On je najavio da će Ministarstvo bezbjednosti ubrzo Savjetu ministara BiH predložiti usvajanje novog akcionog plana za suprotstavljanje trgovini ljudima u narednom četvorogodišnjem periodu.

Prisutnima se obratila i Radmila Žigić, predstavnik mreže nevladinih organizacija “Ring” koja je u 12 gradova BiH povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima provela kampanju “Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose”.

Prema riječima Žigićeve, neobaziranje na problem djece koja prose uništava njihovu sadašnjost, ali i budućnost. “Samo zajedno i zajedničkim naporima možemo da suzbijemo i eliminišemo kriminal kao što je trgovina ljudima”, zaključila je Žigićeva.

Uz Ministarstvo bezbjednost, Ambasadu SAD i mrežu nevladinih organizacija “Ring” suorganizator obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima bio je i Karitas Biskupske konferencije BiH.

Predsjednik Karitasa Bosiljko Rajić rekao je da Karitas, uz pomoć brojnih međunarodnih donatora, učestvuje u regionalnom projektu čiji je cilj suzbijanje trgovine ljudima.

U okviru svečanosti obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u Katoličkom školskom centru “Sveti Josip” u Sarajevu otvorena je izložba fotografija učenika srednjih i osnovnih škola iz BiH pristiglih na konkurs čija je tema bilo problem prosjačenja, te proglašeni autori najboljih radova.

(Agencije)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i