Kormak: Nedovoljni napori u borbi protiv trgovine ljudima

kormak

kormak

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je danas da nastojanja BiH u borbi protiv trgovine ljudima nisu dovoljna.

Konstatujući da je u BiH postignut određen napredak u sprečavanju trgovine ljudima, zaštiti žrtava, te procesuiranju lica odgovornih za trgovinu ljudima, Kormakova je istakla da ključnu ulogu u borbi protiv trgovine ljudima imaju vlasti.

– Sudovi i tužilaštva moraju nastaviti sa energičnim istragama, procesuiranjem i osuđivanjem lica odgovornih za trgovinu ljudima, uključujući saučesnike među zvaničnicima, te moraju odrediti odgovarajuću kaznu- dodala je Kormakova.

U obraćanju na svečanosti u Sarajevu povodom obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Kormakova je rekla da je prije pet godina borba protiv trgovine ljudima u BiH dostigla vrhunac, što je prepoznao i Stejt department, ali da su se poslije toga smanjili njen opseg i aktivnosti.

Kormakova je pohvalila aktivnosti nevladinog sektora u BiH u borbi protiv trgovine ljudima i pozvala na dodatne napore svih relevantnih institucija da bi se suzbila trgovina ljudima kao jedno od najočiglednijih kršenja ljudskih prava.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić poručio je da je trgovina ljudima neprihvatljiva i da će se institucije vlasti snažno boriti protiv nje.

“To uključuje krivično gonjenje trgovaca ljudima, zaštitu i pomoć žrtvama trgovine ljudima, te sprečavanje uslova koji dovode do trgovine ljudima”, istakao je Krešić.

On je najavio da će Ministarstvo bezbjednosti ubrzo Savjetu ministara BiH predložiti usvajanje novog akcionog plana za suprotstavljanje trgovini ljudima u narednom četvorogodišnjem periodu.

Prisutnima se obratila i Radmila Žigić, predstavnik mreže nevladinih organizacija “Ring” koja je u 12 gradova BiH povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima provela kampanju “Pet do 12, vrijeme je, zaštitimo djecu koja prose”.

Prema riječima Žigićeve, neobaziranje na problem djece koja prose uništava njihovu sadašnjost, ali i budućnost. “Samo zajedno i zajedničkim naporima možemo da suzbijemo i eliminišemo kriminal kao što je trgovina ljudima”, zaključila je Žigićeva.

Uz Ministarstvo bezbjednost, Ambasadu SAD i mrežu nevladinih organizacija “Ring” suorganizator obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima bio je i Karitas Biskupske konferencije BiH.

Predsjednik Karitasa Bosiljko Rajić rekao je da Karitas, uz pomoć brojnih međunarodnih donatora, učestvuje u regionalnom projektu čiji je cilj suzbijanje trgovine ljudima.

U okviru svečanosti obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u Katoličkom školskom centru “Sveti Josip” u Sarajevu otvorena je izložba fotografija učenika srednjih i osnovnih škola iz BiH pristiglih na konkurs čija je tema bilo problem prosjačenja, te proglašeni autori najboljih radova.

(Agencije)

(FOTO) ŠIROKE RUKE I OTVORENOG SRCA Ovaj vlasnik bikova napravio je šou na Manjači

Jovo Vođević Duman, već godinama je jedan od simbola Kočićevog zbora na Manjači i vlasnik bikova, koji su često među favoritima.  Duman je poznat i po tome što je široke ruke i otvorenog srca. Tako je danas, uoči odlučujućih borbi bikova za titulu „Jablan“, u svom šatoru izmad bukališta, ugostio glavnog konkurenta Stipu Bilandžiju i

Apel Borac m:tel-a za podršku

Rukometni klub Borac m:tel oglasio se danas saopštenjem u kojem se navodi da “iako su dobili podršku svih nivoa vlasti u RS i domaćih kompanija zbog kašnjenja u realizaciji pojedinih sponzorskih ugovora, doveden je u pitanje njihov nastup u prvom kolu Kupa EHF, u okviru kojeg narednog vikenda gostujuju višestrukom šampionu Grčke “Olimpijakosu”. “Svakodnevno se

ZAKUVAVA SE NA KORIDI Isplivali favoriti za nagradu “Jablan”

Koji će bikovi ponijeti prestižnu titulu “Jablan” u srednjoj i teškoj kategoriji i čiji će vlasnici osvojiti novčane nagrade od 4.000, odnosno 3.000 KM, znaće se tek večeras, kada se okončaju završne finalne borbe. Ali, da se na “bukalištu” zakuvalo, već je sasvim jasno. Favoriti nisu tek tako prozvani favoritima, pa su se u polufinale

DŽIPIJADA PORED BUKALIŠTA NA MANJAČI U takmičenju učestvuje više od 60 vozila

Na ovogodišnjem, 54. Kočićevom zboru, prvi put je, uz već tradicionalnu bodljavinu bikova, bacanje kamena s ramena i slične starinske zanimacije, organizovana i džipijada. Kako je za Srpskainfo rekao Dušan Savanović Savan, u takmičenju učestvuje više od 60 vozila različitog tipa i kalibra, a zajedničko im je što su svi terenci, što će reći bez

DODIK PONOVO ZAPJEVAO Na zboru na Manjači veselo

Dodikov nastup pod jednim šatorom na Kočićevom zboru traje već skoro sat vremena, a kako saznajemo, očekuju ga na još jednoj bini. Veselo je na Kočićevom zboru na Manjači. Milorad Dodik pjeva ispod šatora. pic.twitter.com/tMB6vDsm4l — SrpskaInfo (@InfoSrpska) August 25, 2019 Dočekali su ih pjesmama dobrodošlice: “Oj Srbijo, ne treba ti više, pola Bosne ćirilicom

DODIK: Ako Tegeltija ne bude imenovan, sjedica će biti farsa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da predstojeća sjednica Predsjedništva BiH, ako ne bude završeno imenovanje Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, više neće biti saga, nego farsa. Dodik je rekao novinarima u Stričićima da on ne pravi nikakvu sagu. On je naveo da je nova sjednica Predsjedništva BiH

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u