Biznis 17.07.2020.

KOŠARAC: Neophodno pokrenuti proces popisa poljoprivrede

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas u Sarajevu sastanak o organizaciji poljoprivrednog popisa u BiH, na kojem su učestvovali predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava i statističkih agencija u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno pokrenuti proces popisa poljoprivrede, koji će pružiti uvid u stvarno stanje sektora, broj poljoprivrednih gazdinstava i članova njihovih porodica, raspoložive površine poljoprivrednog zemljišta, strukturu posjeda, kvalitet i starost raspoložive mehanizacije i druge informacije koje je potrebno poznavati da bi se poljoprivredna politika mogla planirati i sprovoditi.

Predstavnici statističkih agencija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH informisali su prisutne da je neprihvatljiv zaključak Savjeta ministara BiH iz 2019. godine, kojim je Agencija za statistiku BiH zadužena da do kraja juna 2020. godine preduzme aktivnosti za izradu zakona o poljoprivrednom popisu u BiH.

Istaknuto je da u statističkim agencijama na svim nivoima vlasti u BiH postoje kapaciteti i visok stepen saglasnosti o tome da je neophodno definisati jedinstvenu metodologiju ogranizacije poljoprivrednog popisa, a ne usvajati zakonsko rješenje u tom kontekstu.

Predstavnici entitetskih ministarstava nadležnih za poljoprivredu iskazali su spremnost da se uključe u realizaciju popisa poljoprivrede, ukazujući na njegov značaj za vođenje domaće poljoprivredne politike, potrebu usklađivanja statističkih podataka u BiH sa EUROSTAT-om, te povlačenje pretpristupnih sredstava iz fondova EU.

Na današnjem sastanku je zaključeno da nadležna entitetska ministarstva i statističke agencije dostave mišljenja o organizaciji poljoprivrednog popisa u BiH Agenciji za statistiku BiH, koja će potom informisati Savjet ministara BiH o prijedlogu zaključaka u vezi sa ovim procesom.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktor Agencije za statistiku BiH Vesna Ćuzić, direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Jasmin Komić, direktor i pomoćnih direktora Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić i Dijana Marković, te pomoćnik ministra za poljoprivredu u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bešćo Alibegović i načelnik odjeljenja u resoru poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Ostoja Šinik.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: Staša Košarac