Biznis 20.08.2020.

KOŠARAC POSJETIO “ORAO” I “PASS”: Institucije će pomoći izvozno orijentisanim kompanijama

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac posjetio je danas kompaniju “PASS” i akcionarsko preduzeće “Orao”, gdje je sa rukovodstvom ovih preduzeća govorio o unapređenju poslovanja. On je istakao da se firmama poput ovih, koje su izvozno orijentisane, mora pomoći, kako bi se unaprijedilo poslovanje i zaposlila nova radna snaga.

Kompanija PASS zapošljava 826 radnika i u narednom periodu planira upošljavanje novih. U tome očekuju pomoć nadležnih institucija. Pandemija virusa korona nije usporila razvoj, kaže direktor ovog preduzeća, prenosi RTRS.

– Došlo do nenormalnog rasta povećanja same proizvodnje zapošljavanje radne snage, i došlo je do udara infrastruktura. Došao sam u problem od osnovne stvari, a to je el energija, mogućnost pomoći u vezi akciza, potrošnje lož ulja, putna mreža – istakao je Rado Maletić, direktor kompanije “PASS” Bijeljina.

Ministar Staša Košarac kaže da će njegovo ministarstvo pomoći preduzećima poput ovog u rješavanju administrativnih problema i prepreka prilikom izvoza.

– Sa tog aspekta danas smo razgovarali o izmjeni pravilnika o primjeni zakona o akcizama s obzirom na činjenicu da ova kompanija koristi velike količine lož ulja a da plaćaju akcize. Iz tog aspekta ćemo zajedno sa nadležnim institucijama i u Srpskoj i na nivou BiH, napraviti jednu analizu i vidjeti u kom pravcu ćemo donositi odrežena rješenja – naglasio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Јoš jedna izvozno orijentisana firma je Vazduhoplovni zavod “Orao,” koji trenutno radi sa oko 50 posto kapaciteta. Da bi se povećala proizvodnja, potrebna je pomoć nadležnih.

– Dozvole za uvoz i izvoz se čekaju, njihov zakonski okvir da daju dozvolu ili ne daju do 90 dana. Nama to recimo ne odgovara, nama odgovara do 90 dana, nama odgovara nekad da dobijemo za 10 dana – rekao je Nenad Lalić, direktor Vazduhoplovnog zavoda “Orao” Bijeljina.

Košarac napominje da je Insektorat nadležan za takve slučajeve.

– Pri ministarstvu spoljnih poslova jeste inspektorat nadležan za kontrolu ovakvih kompanija i s tog aspekta mislim da je veoma važno da postoji otvorena komunikacija kako bismo pomogli ovakvim kompanijama koje imaju spoljnotrgovinski promet jako izražen, preko 95 posto – dodao je Košarac.

Košarac je naglasio da Orao može uposliti svoje kapacitete kroz kontrolu kvaliteta robe koja ulazi u BiH, jer posjeduje laboratoriju, potrebne sertifikate i stručna lica koja taj posao mogu uraditi izuzetno kvalitetno, a tiču se prvenstveno metalske industrije.

(SB/banjaluka.net)