KOŠARAC U “ALUMINI”: Respektabilna kompanija sa godišnjim prometom od 300 miliona KM

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je zvornička “Alumina” respektabilna kompanija koja zapošljava 1.600 radnika i posluje sa oko 600 kompanija, što potvrđuje potrebu da resorno ministarstvo bude potpuno otvoreno za saradnju sa ovako važnom kompanijom iz Republike Srpske.

“Treba istaći da je godišnji promet kompanije oko 300 miliona KM, što je približno 97 odsto izvoza, čime `Alumina` značajno utiče na obim spoljnotrgovinske razmjene BiH i u tom kontekstu zavređuje adekvatan tretman”, rekao je Košarac novinarima nakon razgovora sa menadžmentom ove kompanije.

On je naglasio da je spoljnotrgovinski promet koji obezbjeđuje “Alumina” za respekt i da ga treba poštovati.

“Svi, prema svojim mogućnostima, sa aspekta pozitivnih propisa, treba da omogućimo razvoj ovakve kompanije i u tom kontekstu će biti kretanje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji sa `Aluminom` i svim drugim koje će uticati na povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene kompanija BiH sa tržištima u okruženju”, istakao je Košarac.

On je izrazio žaljenje što u nekom ranijem periodu nije bilo razumijevanja iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa prema “Alumini”.

“S obzirom da sam naslijedio takvu vrstu odnosa sa ovom kompanijom, procijenio sam da je veoma važno doći u `Aluminu` i razgovarati sa menadžmentom kako bi prevazišli eventualne probleme koji su bili uočeni u spoljnotrgovinskom prometu proizvoda `Alumine`”, rekao je Košarac.

On je ocijenio da je takav odnos prema ovoj kompaniji bio nedopustiv iz prostog razloga što je “Alumina” iz tradicionalnog proizvodnog asortimana u posljednjih nekoliko godina prešla u disperziju proizvodnog asortimana od oko 30 proizvodnih komponenti.

“Smatram da nadležno ministarstvo, koje je zaduženo za spoljnotrgovinski promet, treba da bude partner, ne samo ovoj kompaniji, nego i sličnim kompanijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, rekao je Košarac.

On smatra da je uloga ministra i resornog ministarstva da ovakvim kompanijama u Republici Srpskoj i FBiH, u skladu sa zakonom, olakša uvoz komponente radi dalje obrade, odnosno izvoza proizvoda.

“U tom kontekstu analizirali smo pozitivne zakonske propise na nivou BiH kada su u pitanju carinske stope i mislim da ćemo na osnovu analiza relevantnih činjenica i relevantnih institucija donijeti određena pozitivna rješenja kada je riječ o ovoj kompaniji”, rekao je Košarac.

On je naveo da ga raduje činjenica da u segmentu nadležnosti resornog ministarstva postoji redovan tempo u administrativnom djelovanju Ministarstva na osnovu zahtjeva kompanija, ocjenjujući da su u tom pogledu vrlo jasno i precizno definisani prioriteti.

“Treba jasno reći da sam upoznat o visokom nivou socijalno-društvene odgovornosti `Alumine` i o tome da je u ovoj kompaniji zaposleno približno 1.600 radnika, što je četvrtina ukupno zaposlenih radnika u Zvorniku. To dovoljno govori o potrebi da ova kompanija ima posebnu pažnju i tretman”, poručio je Košarac.

Predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Mile Matić upoznao je Košarca da kompanija svoje proizvode uglavnom izvozi, što je veoma važno za spoljnotrgovinsko poslovanje.

On je rekao da je sa Košarcem razmatrao pitanje suspenzije carine na lužinu koja nije evropskog porijekla, a koju “Alumina” ima potrebe da povremeno uveze za funkcionisanje svog proizvodnog procesa.

“Smatram da nema potrebe za carinjenje lužine, kada te proizvodnje nema u BiH”, istakao je Matić.

Matić je rekao da je sa Košarcem razgovarano i o robi dvojne namjene, te dodao da očekuje podršku resornog ministarstva za pravilno i normalno rješavanje propisa kako bi kompanija nastavila izvoz.

(Srna)

VIŠKOVIĆ: Ne smijemo dopustiti umanjivanje značaja događaja kao što je bitka na Kozari

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je, povodom obilježavanja 78 godina od bitke na Kozari, da je stradanje srpskog naroda na Kozari izuzetno jak simbol borbe za slobodu. “Žrtva koju je Kozara podnijela zadužila je nas i buduće generacije da baštinimo vrijednosti slobodarskog duha i Narodno-oslobodilačke borbe”, naveo je Višković. On je istakao da

Mladić preminuo nakon uboda stršljena

Dvadesetsedmogodišnji Miroslav Vasić preminuo je od ujeda stršljena na putu od Modriče do Dobojske bolnice. Kako prenose “Novosti” Miroslava su dovezli u teškom stanju u modrički Dom zdravlja gdje mu je ukazana prva pomoć, nakon čega je kolima hitne pomoći upućen u bolnicu u Doboju. Prema nezvaničnim informacijama iz Doma zdravlja Miroslav je do sada

SELAK: Nećemo potpisivati sporazume sa partijama koje čine opoziciju

Socijalistička partija Srpske /SPS/ će na predstojećim lokalnim izborima imati odborničke liste u 43 lokalne zajednice u Republici Srpskoj i tri u FBiH, rekao je predsjednik stranke Goran Selak. Nakon sjednice Glavnog odbora stranke, Selak je istakao da će SPS i na lokalnom nivou sarađivati sa koalicijom koja čini vlast u Republici Srpskoj, a tamo

USLJED POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJI Rajčević pozvao studente na obavezno poštovanje preporučenih mjera

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević pozvao je sve studente smještene u domovima širom Srpske da budu maksimalno oprezni i strogo se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo u vezi sa virusom korona. Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj, Rajčević je studentima poručio da društvene kontakte svedu na

OSAM OSOBA PREMINULO: 325 novozaraženih od korona virusa u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 7.434 osobe, pozitivno je njih 325, a osam lica je preminulo. Prema podacima Ministarstva zdralja i Instituta “Batut” trenutno se na respiratorima nalazi 86 pacijenata. Kurir piše da je jučerašnji dan bio najtragičniji od početka epidemije korona virusa u ovoj zemlji pošto je preminulo

Stanivuković poklonio dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka

Poslanik PDP-a U NSRS, Draško Stanivuković poklonio je dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka, a biće na raspolaganju svim građanima koji budu željeli da se provozaju rijekom Vrbas. Jedan od njih nosi naziv “Taca i Miki”, simbolično po sestrama Gajić, Tatjani i Milani koje su oboljele od najtežeg oblika epilepsije, laforine bolesti. Stanivuković je rekao

NEŠIĆ: Put ka Ljubinju biće završen do početka zimske sezone

Završetak radova na putnom pravcu Trebinje-Ljubinje očekuje se do 15. novembra, odnosno do početka zimske sezone, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Puteva Republike Srpske Nenad Nešić. Nešić, koji je danas obišao radove na ovoj lokaciji, napomenuo je da je vrijednost radova 12,3 miliona KM, te da svaka maraka uložena u puteve ostaje u Republici