Biznis 04.02.2016.

„Kosmosu“ ponovo blokiran račun, Vlada odobrila reprogram

ČITANJE: 2 minute
kosmos
Poreska uprava RS blokirala je prošlog mjeseca račun preduzeću „Kosmos“ iz Banjaluke zbog neizmirenih poreskih obaveza u iznosu 9,7 miliona KM. „Kosmos“ ne može vratiti čak ni 200.000 KM koje su posudili od Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS zbog čega je danas od Vlade zatraženo odgađanje roka za povrat pozajmice.

Vlada RS na današnjoj sjednici je razmatrala i prihvatila Informaciju o zahtjevu preduzeća „Kosmos“ za produženje roka za povrat i otplatu zajma.

U Ministarstvu su rekli da im se „Kosmos“ obratio 21. januara sa zahtjevom za produženje roka za otplatu zajma vrijednog 200.000 KM, navodeći da je rok za vraćanje tog kredita 7. februar.

Preduzeće nije u mogućnosti da vrati novac u navedenom roku zbog loše finansijske situacije u prethodnom periodu. Nakon što je nova uprava preduzeća uspjela da postigne dogovor o prekidu štrajka sa radnicima u maju 2015. godine, intenzivno se pristupilo naplati zaostalih potraživanja kako bi bio obezbijeđen novac za isplatu plata i početak poslovanja.

-Prema informaciji uprave, sve aktivnosti menadžmenta bile su usmjerene na realizaciju posla i povratak na ino tržište, međutim još uvijek nisu stvoreni uslovi za vraćanje tog zajma. Imajući u vidu trenutne i očekivane poslove u narednom periodu, „Kosmos“ očekuje da će biti u mogućnosti da zajam vrati najkasnije do 15. juna 2016. godine, te s tim u vezi traži produženje roka za vraćanje kredita do tog datuma- kazali su u Ministarstvu.

Vršilac dužnosti direktora „Kosmosa“ Dušan Vještica, ipak, očekuje da će ovi problemi biti riješeni, a račun preduzeća odblokiran.

-Od Vlade smo tražili da nam odgodi vraćanje interventnih 200.000 KM koje smo dobili od Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS polovinom prošle godine. Tražili smo da nam prolongiraju rok za vraćanje tog novca kako bi malo konsolidovali preduzeće s obzirom na to da nam je Poreska uprava početkom godine opet blokirala račun- kazao je Vještica i dodao da očekuju da Vlada da preporuku Poreskoj upravi i da im račun bude deblokiran.

Pored ovih dugova „Kosmosu“ narednih dana stiže na naplatu i rata kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS kod koje su takođe zaduženi, ali Vještica kaže da ne očekuje da će ih IRB blokirati i da će prema njima uspjeti izmiriti obaveze, ali nije želio argumentovati svoj optimizam.

Vještica je dodao da imaju trend rasta i posla i prihoda i da u ovoj godini čak planiraju da posluju sa određenom dobiti, dok su 2015. završili u minusu.

(Capital.ba)