Magazin 15.06.2016.

“Kozara etno Fusion” na Kastelu 4. jula

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni etno festival “Kozara etno 2016“ održaće se od 01. do 04. jula na dvije lokacije, u potkozarskom selu Piskavica (Društveni dom i uži prostor centra) i na tvrđavi Kastel u Banjaluci gdje će se predstaviti učesnici iz nekoliko zemalja, rečeno je na pres konferenciji koja je održana u Muzičkom paviljonu park Petar Kočić u organizaciji Turističke organizacije grada Banja Luka i KUD Piskavica.

– Program Kozara etno Fusion približava izvorno kulturno nasljeđe savremenom dobu kroz nastupe etno grupa i pojedinaca koji u svom dokazanom kvalitetu umjetničkog izražaja, inspraciju pronalaze u tradiciji (World music). Kozara etno Fusion dodatno promoviše festival, čini ga atraktivnijim za građane i turiste i time doprinosi razvoju festivala i njegovog turističkog značaja za zajednicu. U Kozara ethno fusion 2016 programu nastupiće etno grupe Teodulija, Sopot i Oratnica, rekao je Mladen Šukalosamostalni stručni saradnik TOBL

Na 12. Kozara etno festivalu će se predstaviti učesnici iz 6 zemalja (Poljska, Srbija, Slovenija, Bugarska, Kolumbija i BiH): S obzirom da će u programu festivala biti stavljen akcenat na kozarski etno, ovo je i prilika da se predstavi kozarska kultura sa tradicijom i običajima široj domaćoj i svjetskoj javnosti kroz program i informativno-propagandni materijal.

U skladu sa temom biće organizovani performansi i izložbe. Takmičenje u izvornom pjevanju (ojakača) i sviranju (tambura trožica) sa područja Kozare će biti praćeni, ocjenjivani i savjetovani od strane stručnog žirija.

Stručni seminar na temu „Pjesme i igre Kozare, Lijevče polja i Banata“ kao i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini “bacanje kamena s ramena” će dodatno promovisati kulturno nasljeđe Kozare. Prva tri dana dana festival će se održati u potkozarskom selu Piskavica, dok će se završni dan festivala sa festivalom svjetske etno muzike održati na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Program za 4. jul:


11.00 defile učesnika manifestacije (Narodno pozorište RS – Trg Krajine)
18.00 izložbeno-prodajna postavka (etno tržnica)
18.45 defile učesnika manifestacije (tvrđava Kastel – Banski dvor – tvrđava Kastel)
20.00 prikaz tradicionalnog običaja „odvođenje mlade iz kuće“
20.15 nastupi izvornih plesnih, muzičkih i pjevačkih grupa
22.15 Kozara etno Fusion
• Oratnica (Bugarska)
• Sopot (BiH)
• Teodulija (Srbija)