Biznis 30.03.2021.

KRAĐA ŠUME: Istraga proširena i na privatna preduzeća koja posluju sa ŠG “Borja”

ČITANJE: 4 minute

Zbog krađe šume u Tesliću, osim Šumskog gazdinstva „Borje“, predmet istrage su i pojedina privatna preduzeća iz ove opštine, za koja se sumnja da su odgovorna za golu sječu koju je pretrpio Teslić, saznaje Srpskainfo.

Kao što je Srpskainfo ranije objavila, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske vodi veliku istragu zbog krađe šume, koja je ŠG „Borja“ dovedela do propasti.

Prema našim saznanjima, istraga je pokrenuta kada je vlasnik jednog preduzeća iz Teslića obavijestio sam vrh MUP Srpske o nelegalnim radnjama koje se dešavaju u tom gradu.

Anonimne prijave

U Okružnom javnom tužilaštvu Doboj rekli su nam da su im dostavljene tri anonimne prijave i jedan izvještaj policije o preduzetim radnjama, u vezi sumnji na nezakonitosti u poslovanju Šumskog gazdinstva „Borja“.

– Nezakonitosti se odnose i na određeni broj privatnih preduzeća koja posluju sa šumskim gazdinstvom na području Teslića – rekli su u OJT Doboj.

Oni su dodali da su, nakon što su dobili prijavu, upućeni zahtjevi policiji za prikupljanje potrebnih obavještenja, radi provjera navoda iz prijave i pribavljanja relevantne dokumentaciju.

– U predmetu po izvještaju policije i preduzetim mjerama i radnjama provode se određene istražne radnje, a u cilju dokumentovanja i podnošenja izvještaja o eventualno počinjenim krivičnim djelima od strane odgovornih lica u šumskom gazdinstvu i povezanim privatnim preduzećima – rekli su za Srpskainfo u OJT Doboj.

Višemilionska šteta

Naš izvor iz policije pojašnjava da su i dalje u toku provjere ovih navoda i da je veći broj policajaca uključen u ovu istragu.

– Skoro svakodnevno policajci izlaze na teren i obilaze predjele gdje se sumnja da je počinjena gola sječa, odnosno gdje su ogromne količine šume posječene i ukradene. Očekuje se da bi istraga mogla biti završena u idućih mjesec ili dva – istakao je naš izvor.

Kao što je Srpskainfo ranije pisala, sumnja se da su pojedinci krađom šume na području Teslića pričinili višemilionsku štetu, a koju će biti veoma teško utvrditi, jer je dobar dio krađe zataškan.

Naš izvor uključen u rad Šumskog gazdinstva „Borja“ tvrdi da su u zloupotrebe i samu krađu šume uključeni brojni moćnici, ali i bivša rukovodstva ovog preduzeća.

Nakon što su pojedinci otkrili kolika je razmjera krađe, odlučili su da cijeli slučaj prijave i policiji, tužilaštvu, ali i rukovodstvo „Šuma RS“.

Panjevi

I u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrdili su nam da istražuju krađu šume na području Teslića.

– Službenici Uprave kriminalističke policije MUP Srpske već nekoliko mjeseci vode istragu u vezi s krivičnim djelima „šumska krađa“, a na štetu Šumskog gazdinstva „Borja“ Teslić. Istragom je obuhvaćeno više osoba – rekla je ranije portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Nakon što je pokrenuta istraga oko krađe šume, na samo jednom lageru je pronađeno više od 1.200 kubika hrasta i bukve bez ikakve dokumentacije, a koji predstavljaju veoma kvalitetne drvne sortimente. Kolika je samo tu šteta najbolje govori podatak da kubni metar ovih sortimenata vrijedi više stotina maraka.

– U jednom drugom odjelu pronađeno je čak 2.300 panjeva, što znači da je samo tu nelegalno posječeno 2.300 stabala. Zbog toga je šuma uništena i osakaćena – poručuje naš sagovornik.

Uticajne osobe

Da bi dokumentovali krađe, pojedini mještani i radnici ŠG „Borja“ su dijelove gdje je izvršena gola sječa snimili dronovima, kako bi pokazali razmjere krađe.

Jedan od naših sagovornika iz Teslića tvrdi da se krađa šume u tom gradu obavlja uz odobrenje pojedinih osoba, koje su veoma uticajne.

Koliko je velika krađa govori i podatak da je ŠG „Borja“ u katastrofalnom stanju. Oni duguju više od sedam miliona maraka obaveza, a 1,3 miliona maraka je gubitak koji su imali prošle godine.

Nedavno je održan i štrajk upozorenja radnika, jer su im mjesecima kasnile plate.

Direktori ništa ne znaju o krađama

Iako svi tvrde da su prošla rukovodstva umiješana u krađe šume na području Teslića, bivši direktori su za Srpskainfo rekli da nisu povezani s tim.

Mišo Stojanović kaže da je krajem 2017. godine došao na funkciju direktora ŠG „Borja“ i tvrdi da je taj posao obavljao časno i pošteno.

– Uopšte mi nije poznato da policija istražuje krađu šume u Tesliću u periodu kada sam ja bio na čelu „Borja“. Znam da sam pošteno radio i da tada nije bilo organizovane krađe šume, niti sam ja učestvovao u sličnim aktivnostima – rekao je Stojanović.

Slično tvrdi njegov nasljednik, Stojan Božić, koji je u stolicu direktora ŠG „Borja“ sjeo sredinom oktobra 2019. godine.

– Nisam upoznat s tim da policija vodi istragu, niti imam bilo kakvih saznanja da su bile krađe šume u vrijeme dok sam ja bio direktor. Ja s tim nisam nikako povezan i niko me iz policije nije zvao da dajem izjave – poručio je Božić.

(SB)

Oznake: ŠG Borja