Magazin 22.10.2015.

Kraj za jednu od tri biblioteke u gradu: Kafana preča od knjige!

ČITANJE: 3 minute
biblioteka
Narodna i univerzitetska biblioteka RS u Banjaluci ima samo tri odjeljenja, na Starčevici, Boriku i u Obilićevu, a iz posljednjeg naselja će uskoro biti izmještena da bi se, kako nezvanično saznajemo, otvorio, pogađate, još jedan kafić ili restoran.

Rukovodstvo Sportskog centra “Borik” traži da ogranak biblioteke u dvorani “Obilićevo” ubuduće plaća zakup prostorija ili da se iseli, a pošto NUB RS nema novca da plaća zakup prostorija dvorani, izglednija je opcija iseljenja.

Direktorka NUB RS Ljiljana Petrović potvrdila je da je nedavno imala sastanak sa predstavnicima dvorane i grada o ovom zahtjevu i da traže najbolje rješenje za sve institucije, ali izrazila i nadu da ovaj ogranak, koji godinama radi u Obilićevu, neće biti ugašen.

Kao što se može očekivati, iz čitave priče najveću štetu pretrpjeće čitaoci.

– Već pet godina dolazim u biblioteku. Nekada podignem knjigu, nekada pročitam novine, a dok sam studirao, znao sam dolaziti u biblioteku kako bih učio. Umjesto da energiju troše kako bi privukli što više ljudi da se približe knjizi, privole ih da zavole pisanu riječ, nadležni kao da imaju potpuno suprotne ciljeve – kaže jedan od mještana Obilićeva.

U sklopu biblioteke u dvorani “Obilićevo”, pored izdavanja knjiga i prostora za čitanje novina i učenje, već deset godina u jednom dijelu prostorija radi i Američki kutak, koji je proglašen za jedan od najboljih i najaktivnijih u regionu.

Odbornik SDS-a u gradskoj skupštini Aleksandar Petković ističe da je najava izmještanja biblioteke iz dvorane pravi dokaz koliko je trenutnim vlastima važna kultura.

– Nezvanično mi je potvrđeno da će nakon iseljavanja biblioteke na njenom mjestu biti otvoren kafić ili restoran. Interesuje me koliko je još kafića potrebno ovom gradu. Umjesto da mladima omogućimo što kvalitetnije obrazovanje, iz godine u godinu samo nudimo kafiće i alkohol  – naglašava Petković.

Profesor srpskog jezika i književnosti Nikola Paripović ističe da nije iznenađen posljednjom najavom.

 

– Vijest da će ogranak NUB RS u dvorani “Obilićevo” biti izbačen iz prostorija koje koristi nimalo me ne čudi, ako imamo u vidu sve procese u društvu. Odmah se sjetih kako je iz Gospodske ulice prije osam godina iseljena knjižara “Glasa srpskog” i na istom mjestu otvoren butik. Prema mom mišljenju, trebalo bi da bude onoliko ogranaka biblioteke koliko ima ambulanti porodične medicine – smatra Paripović.

Novinar i pisac Goran Dakić ističe da je najmanje bitno što se, najvjerovatnije, otvara kafić, već što dozvoljavamo da bude zatvorena jedna od malobrojnih biblioteka u gradu na Vrbasu.

– Ne muči mene što su, kako bi rekao čika Velja, sabrana djela Džeka Danijelsa tiražnija i traženija od Selimovićevog kompleta. Ako je kafana poštena, onda je ona sama po sebi književnost koliko i biblioteka. Ali da li je naša briga za kulturu zaista toliko velika ako dozvoljavamo da se jedna od neoprostivo malo biblioteka zatvara u trenutku kada je sve pojeftinilo do neprepoznavanja? I dok se sajam knjige pretvara u pijacu dostojnu pazarnog dana u Jošikovoj Vodi, mi na vrata biblioteke, poput nekog savremenog Radovana Trećeg, stavljamo katanac. Radovan je bar imao izgovor – izmislio ga je Duško Kovačević. Ko je nas izmislio? Dakle, ne mislim da je tragično što se biblioteka zatvara, ali s druge strane mislim da je veoma tragično što se zatvara – kaže ovaj mladi pisac.

(Press, foto: Dražan Pozderović)