Biznis 29.10.2015.

Krajem godine probna proizvodnja pomfrita u Srebrenici

ČITANJE: 1 minuta
krompir fabrika
Građevinski radovi na izgradnji fabrike za preradu krompira i proizvodnju pomfrita u Srebrenici biće završeni za nekoliko dana, a očekuje se da će probna proizvodnja početi krajem godine, izjavio je savjetnik za privredu načelnika srebreničke opštine Ćazim Salimović.

Nakon završetka građevinskih radova počeće instalisanje opreme i montiranje mašina i proizvodne linije.

Veći dio opreme je već nabavljen, a, osim stranih stručnjaka, na njenom instalisanju i montaži radiće i domaći kadrovi koji će biti osposobljeni za taj posao da bi kasnije samostalno održavali ta postrojenja.

Salimović kaže da je rok za završetak fabrike odgođen za četiri mjeseca zbog gradnje skladišnih prostora i magacina, što nije bilo predviđeno prvobitnim planom.

– Ustanovljeno je da postojeći objekti ne ispunjavaju tehnološke uslove za kvalitetno i propisno skladištenje krompira, pa se pristupilo njihovom uklanjanju i izgradnji novih funkcionalnih skladišta za prijem četiri do pet hiljada tona krompira. To je odgodilo završetak radova u odnosu na plan i uvećalo ulaganja za oko dva miliona KM- pojasnio je Salimović.

On je dodao da probni rad i obuka radnika treba da počnu krajem ove, a redovna proizvodnja sljedeće godine.

Prema njegovim riječima, u izgradnju i opremanje fabrike koja će zapošljavati pedesetak radnika uloženo je oko 10 miliona KM.

(Agencije)