Biznis 09.11.2020.

“KRAJINA OSIGURANJE”: Gubitak od 750.000 KM na kraju trećeg kvartala

ČITANJE: 3 minute

„Krajina osiguranje“ je treći kvartal završilo u gubitku od skoro 750 hiljada maraka. Dok se kapital jedinog osiguravajućeg društva kojim upravlja država smanjuje, novi direktor Slavko Topić nije rječit o planu za dalje poslovanje. Ističe samo da će „društvo biti usmjereno na povećanje učešća i zauzimanje boljeg položaja na tržištu osiguranja“.

Poslovni prihodi „Krajina osiguranja“ za period januar-septembar ove godine iznosili su 4,3 miliona KM i veći su za 1,3 miliona u odnosu na isti period prošle godine, piše capital.ba.

Poslovni rashodi bili su nešto veći od prihoda i iznosili su 4,9 miliona ili 950 hiljada više nego prošle godine.

Tako je poslovni gubitak „Krajina osiguranja“ na kraju septembra bio 682 hiljade i za 387 hiljada je manji nego na kraju devetog mjeseca 2019. godine kada je iznosio malo više od milion maraka.

Uz ostale prihode i rashode, ova osiguravajuća kuća završila je treći kvartal s neto gubitkom od 744 hiljade KM. Prošle godine u istom periodu bilježili su gubitak od 1,1 milion.

Broj zaposlenih povećali su sa 66 na 82 radnika.

Akumulirani gubitak premašio je 9,2 miliona KM.

Novi direktor „Krajina osiguranja“ Slavko Topić, koji je na tu poziciju postavljen nedavno nakon smjene Gorana Bobara, rekao je za CAPITAL da je nakon trećeg kvartala 2020. godine „Krajina osiguranje“ poslovalo sa manjim ukupnim neto gubitkom u odnosu na isti period 2019. godine.

„Stanje u Društvu je takvo da zahtijeva maksimalan angažman na svim poljima, kako bi se unaprijedilo poslovanje i ostvarili bolji poslovni rezultati. U narednom periodu Društvo će biti usmjereno na povećanje učešća i zauzimanje boljeg položaja na tržištu osiguranja“, navodi Topić u dopisu, ne otkrivajući na koji način to misli postići.

Sjedište „Krajina osiguranja“ je u Banjaluci, a ima poslovne jedinice u 10 gradova i opština u Republici Srpskoj.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U RS se vodi krivični postupak protiv Naveena Agarwala koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”, a vodi se i arbitražni spor koji su pokrenuli u Parizu.

Njima je zabranjeno i pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

Topiću nije poznato kada bi mogao da se okonča postupak arbitraže.

Zgrada u Gradišci

Portal Capital objavio je i da će zgrada u kojoj je smještena Gradska uprava Gradiška biti ponuđena na prodaju za dva miliona maraka. Zgrada je u vlasništvu „Krajina osiguranja“.

„Postupak prodaje dijela zgrade u Gradišci, koji je u vlasništvu „Krajina osiguranja“, je u toku. Navedena zgrada nije još uvijek prodata“, rekao je Topić.

(SB/Banjaluka.net)