Biznis 21.11.2021.

Krajišnik: Povećanje plata jedna od najvažnijih poluga ekonomskog rasta

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je Srni da najavljeno povećanje plata kao instrument ekonomske politike predstavlja u ovom momentu jednu od najvažnijih poluga ekonomskog rasta i funkcionisanja Srpske.

“Za to ima više razloga. Kod nas su dohoci niski i imamo problema sa zadržavanjem radnih kapaciteta, odnosno određenih profila zanimanja koji su opredijeljeni da traže zaposlenje u drugoj zemlji gdje su plate veće. Drugi razlog tome je inflacija, koju bi trebalo ispratiti sa očuvanjem standarda zaposlenih i sve mjere u tom pravcu su pozitivne”, rekao je Krajišnik, komentarišući najavljeno povećanje plata u Srpskoj.

On je naveo da se govori o dva načina povećanja plata, jedan je preraspodjela unutar bruto plate, gdje je Vlada Republike Srpske najavila spremnost da se odrekne dijela svojih prihoda po osnovu poreza na plate kako bi zaposleni dobili veća neto primanja.

“To je dobar metod, pri čemu Vlada mora u budžetu obezbijediti prihode iz drugih izvora kako ne bi napravila budžetski deficit. To povećanje neće biti značajno u apsolutnom smislu, ali ipak je svako povećanje dobrodošlo”, ocijenio je Krajišnik.

On je istakao da drugi pravac povećanja plata jeste povećanje bruto plate, odnosno uopšte povećanje plate u preraspodjeli između plate i drugih vrsta rashoda.

Krajišnik je naglasio da će povećanje plata povećati i agregatnu tražnju koja je glavni impuls sa povećanje potrošnje, a to je osnovni zamajac za povećanje proizvodnje.

On kaže da će povećanje plata povući i povećanje penzija, te da će sve to dovesti do raspodjele dohotka kod velikog broja korisnika, što u kriznim situacijama brže daje impuls za ekonomski rast.

Komentarišući odluku Vlade Republike Srpske o smanjenju marže za dva odsto na osnovne životne namirnice, Krajišnik je rekao da je to kategorija koja ima više socijalni karakter i da je posljedica značajnijeg rasta cijena, odnosno inflacije koja je prisutna u cijelom svijetu.

“Vlada je imala želju da eventualno zaustavi rast tih cijena, mada to ne može bitnije uticati na smanjenje cijena. Smanjenje cijena bi bilo bitno da se ograniči rast osnovnih životnih namirnica, ali u ekonomskom smislu ta mjera nema neki veliki učinak”, ocijenio je Krajišnik.

Prema njegovim rječima, Republika Srpska se teško može boriti protiv inflacije jer je ona dobrim dijelom uvezena iz inostranstva.

“Dobar dio inflacije se uvozi i preko rezervne valute jer je KM čvrsto vezana za evro i sva inflacija koja se nalazi u zoni evra će se po toj liniji preseliti u Srpsku. Nadam se da će inflacija kod nas ostati na onom nivou koji neće bitnije ugroziti naš privredni sistem”, rekao je Krajišnik.

On je naveo da je sadašnja inflacija u svijetu uzorokovana emisijom novca velikih svjetskih monetarnih sistema kao što su Evropska centralna banka ili Federalne rezerve SAD, koje su imale za cilj da monetarnim instrumentima rješavaju ekonomske probleme koji su uzrokovani pandemijom virusa korona, te da to nije prvi put da se tako radi.

(Srna, E.M)