Biznis 21.10.2020.

Krajišnik: Ukoliko ne bude bitnijih promjena epidemiološke situacije, budžet Srpske stabilan do kraja godine

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik rekao je da bi budžet Srpske, odnosno javne finansije, trebalo da budu stabilan do kraja godine, ukoliko ne bude bitnijih promjena epidemiološke situacije.

“To znači da će budžet biti likvidan i izmirene predviđene obaveze. Ostvarenje prihoda, bez obzira na značajno smanjenje u martu i aprilu, ne bi trebalo biti značajno niže od planiranih rebalansom budžeta u iznosu od 2,757 milijardi KM, što ne bi ugrozilo održivost budžeta”, rekao je Krajišnik u intervjuu Srni.

On je naglasio da će do kraja godine biti realizovane aktivnosti sa međunarodnim finansijskim institucijama za finansiranje budžeta Srpske.

Prema njegovim riječima, budžetski deficit ove godine biće viši od predviđenog i trebalo bi da iznosi oko četiri odsto BDP-a.

Krajišnik je rekao da će budžetski deficit biti nadomiren iz pozajmljenih sredstava.

“To znači da bi javne finansije dugoročno bile održive. Međutim, u naredne tri godine mora biti sproveden proces fiskalne konsolidacije, što podrazumijeva stabilizaciju prihoda, ali i intenzivnu uštedu novca”, dodao je Krajišnik.

On je napomenuo da je ovakvo kretanje javnih finansija predviđeno okvirnim budžetom Republike Srpske u naredne tri godine.

“U vremenu krize sve zemlje se suočavaju sa padom ekonomije i budžetski deficitom. U takvim okolnostima potrebno je pozajmiti sredstva od međunarodnih finansijskih institucija kako bi bila održana likvidnost budžeta”, kaže Krajišnik.

On je naveo da Međunarodni monetarni fond (MMF) daje povoljna kreditna sredstva.

Prema njegovom mišljenju, u vremenu krize velika je konkurencija za pribavljanje novčanih sredstava, tako da su dobrodošli aranžmani sa međunarodnim finansijskim institucijama za pomoć privredi i prevazilaženje krize.

“Kada govorimo o padu ekonomije u Republici Srpskoj i BiH do kraja godine, procjene su da će BDP biti manji u odnosu na prošlu godinu za oko pet odsto, iako se može desiti da bude manji za oko 6,5 odsto”, rekao je Krajišnik.

On smatra da bi pad BDP-a za oko pet odsto bio optimističan, ako se uzme u obzir situacija u ostalim zemljama.

“Oporavak ekonomije zavisiće od epidemiološke situacije. Ukoliko se situacija smiri oporavak bi mogao biti na nivou rasta od četiri do šest odsto BDP-a, u zavisnosti o kojoj zemlji je riječ. Ovo zavisi i od privredne strukture i očuvanih privrednih kapaciteta“, rekao je Krajišnik i napomenuo da je budžetska sredstva potrebno racionalno trošiti što ne podrazumijeva smanjenje plata i penzija.

On kaže da su mjere Vlade Republike Srpske za pomoć privredi bile kvalitetne.

“Vlada Srpske je preduzela nekoliko mjera koje se odnose na očuvanje radnih mjesta što je značajno. Mjere su imale pozitivan uticaj na očuvanje ekonomije i nivoa plata“, zaključio je Krajišnik.

(Srna)