Politika 26.03.2016.

Krajišnik: Znam da Karadžić nije kriv

ČITANJE: 1 minuta
krajisnik
Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik izjavio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom veliko iznenađenje i nepravda, te se nada da će ga u žalbenom postupku podržati institucije Srpske.

Krajišnik je rekao da je presuda iznenađujuća jer je srpska strana očekivala da će Karadžić biti oslobođen, dok je druga strana očekivala doživotni zatvor.

“Nepravedna je zbog toga što ja znam da Karadžić nije kriv i cijela njegova optužnica osim, dijela koji se odnosi na Srebrenicu, bila je kod mene. Mnogi su vidjeli da ima mnogo neargumentovanih obrazloženja za određene stvari”, rekao je Krajišnik novinarima u Brodu.

On je dodao da je najvažnije utvrditi istinu, ali ne na pretpostavkama koje se zasnivaju na, kako je rekao, nedefinisanim izjavama.

“Imao sam priliku da razgovaram sa tadašnjim povjerenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem koji mi je rekao da je morao na nekoga nešto da svali jer je trebalo da odgovara, a da je uvjeren da Karadžića nikada neće uhapsiti”, rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, sud je morao da ima argument da se ne može na osnovu dešifrovanih izjava tvrditi da je Karadžić znao šta se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Sigurno nije znao šta se dešavalo u Srebrenici jer bi u razgovoru sa mnom mogao da mi ispriča neke stvari koje bi bile kompatibilne sa onim što se desilo”, rekao je Krajišnik.

(Agencije)