Vijesti 05.10.2015.

“Krimolovci” dobili 27 korisnih informacija o potencijalnim krivičnim djelima

ČITANJE: 1 minuta
krimolovci
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH u septembru su na telefonskoj liniji “Krimolovci” registrovali 416 poziva i zaprimili 27 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih su sačinjeni kriminalističko-obavještajni izvještaji.

Posredstvom elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, koji je u februaru uspostavljen na internet stranici Sipe, zaprimljeno je 30 prijava, od čega 14 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima.

Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i neovlašteni promet opojnim drogama.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija posredstvom “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 41 je proslijeđena na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, a po pet je postupala i Sipa.

U ovom periodu pristiglo je 36 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim posredstvom “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, saopšteno je iz Sipe.

Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu dva izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.

Policijski službenici Sipe dali su 127 savjeta građanima koji su ih kontaktirali posredstvom anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” 080 020 505.

(Agencije)