Biznis 20.07.2020.

“KRIZU TREBA PRETVORITI U NOVU ŠANSU” Jaka domaća proizvodnja i izvoz robe spas za privrednike

ČITANJE: 2 minute

Domaća preduzeća ne treba da gube hrabrost, već da i u ovoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona prepoznaju šansu, jer svako novo preslagivanje u lancu dobavljača nekoga pozicionira na viši nivo, zajednička je poruka predstavnika privrede Republike Srpske i FBiH.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da se ne nazire kraj problemima u industrijskoj proizvodnji.

“Za prerađivačku industriju Srpske april je bio najteži, a problemi su se nastavili nizati i u narednim mjesecima. Negativne trendove bilježi i metalna industrija, koja je zavisna od ino-partnera i njihovog oporavka. Privreda mora da živi, a jaka domaća proizvodnja i izvoz robe na ino-tržište jedini su spas”, rekao je Ćorić.

On je dodao da su privrednici u Srpskoj u proteklom periodu pokazali izuzetnu snagu i društvenu odgovornost.

“Za razliku od drugih imali smo najmanje otpuštenih radnika u privredi. Koristeći unutrašnje rezerve poslodavci su uspjeli da sačuvaju radnu snagu da bi punom parom krenuli naprijed kad kriza prođe”, rekao je Ćorić.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je za “Glas Srpske” da su posljedice pandemije na industriju u tom entitetu nesagledive, te da je domaćim kompanijama neophodna podrška i pomoć svih nivoa vlasti u BiH da isplivaju iz ove krize i zadrže pozicije na svjetskim tržištima.

“Treba tražiti načine za zaštitu domaće proizvodnje i sve ono što Evropa radi da bi zaštitila svoje proizvođače i BiH treba da uradi”, rekao je Jašarspahić.

Koliko je virus korona ugrozio domaću industriju potvrđuje i podatak Agencije za statistiku BiH, prema kojem je ukupan promet industrije u BiH u maju ove godine zabilježio pad od 24,5 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

(N.S/ Banjaluka.net)