Vijesti 18.10.2015.

Krstić dobio odštetu zbog napada muslimanskih ekstremista

ČITANJE: 2 minute
General Krstic
Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić dobio je tužbu protiv britanske Vlade i biće mu isplaćena odšteta od više od 50.000 funti zbog napada muslimanskih ekstremista u zatvoru 2010. godine, javljaju britanski mediji.

Krstić, koji je osuđen u Hagu, tužio je državu u kojoj je služio svoju 35-godišnju kaznu nakon što su ga u njegovoj ćeliji napala trojica zatvorenika koji su mu žiletom nanijeli povrede u predjelu vrata.

Odštetu je dobio jer država nije uspjela da ga zaštiti od ovog napada koji se dogodio u zatvoru Vejkfild u Zapadnom Jorkširu, piše “Dejli mejl”.

Trojica muslimanskih ekstremista uspjeli su da mu presjeku vrat i ostavili su ga misleći da je mrtav.

Sudija Antonio Bueno je rekao da su vlasti u ovom slučaju pokazale nemar u obavljanju dužnosti zaštite Krstića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen 2001. godine, piše “Gardijan”.

On je dodao da je Krstić nakon tog incidenta doživio manje ozbiljne napade u zatvorima Long Martin i Vudhil u koje je prebačen, sa kojima je sud upoznat.

Napadači na Krstića – Indrit Krasnići /Indrit Krasniqi/, Iljak Kalid /Ilyas Khalid/ i Kuam Ogumbiji /Quam Ogumbiyi/ opisani su kao “veoma opasni” i poznati kao “nasilni kriminalci ekstremističkih stavova”.

Oni su osuđeni za nanošenje teških tjelesnih povreda.

Krstić je rekao da se nikada nije u potpunosti oporavio od ovih napada. On je dobio ukupno 52.500 funti, od toga 35.000 funti za pretrpljenu traumu i 17.500 za fizičke povrede. Ministarstvo pravosuđa platiće sve sudske troškove.

– Ovaj slučaj pokazuje da britanski pravni sistem funkcioniše odlično, da je pravedan i prema nepopularnom i ranjivom zatvoreniku koga su morali da zaštite – rekla je Krstićev advokat Kejt Majnard nakon odluke sudije.

(Agencije)