Biznis 24.12.2022.

Kubicki: Njemačka rizikuje da postane nefunkcionalna država

ČITANJE: 1 minuta

NJemačka rizikuje da postane nefunkcionalna država bankrota ako ne uspije da se izbori sa energetskom krizom i nastavi sa neuravnoteženom finansijskom politikom, izjavio je danas potpredsjednik Bundestaga Volfgang Kubicki.
“Ako nastavimo tim putem i želimo da godinama pružamo energetsku pomoć, onda bismo mogli da se suočimo sa bankrotom države, a ne sa državnim socijalizmom”, rekao je Kubicki za list “Bild am zontag”.

On je istakao da će dodatni novac koji NJemačka sada planira da potroši na uvoz energije iz drugih krajeva osim iz Rusije biti povučen iz drugih oblasti, pošto višak ne može biti ostvaren štampanjem novca niti pokriven od poreskih obveznika.

“Mnogi ljudi imaju osjećaj da je NJemačka na putu da postane nefunkcionalna država. Infrastruktura, upravljanje, cijene energije i nesposobnost Bundesvera da odbrani svoju zemlju – moramo da preduzmemo kontramjere, u suprotnom stvari mogu da krenu naopako”, dodao je Kubicki.

Zapadne zemlje i njihovi saveznici suočavaju se sa visokim cijenama energije nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog pokretanja vojne operacije u Ukrajini 24. februara.

Ukrajinska kriza i sankcije dovele su do prekida lanaca snabdijevanja i skoka cijena energenata širom svijeta.

(Srna/Z.M)