Biznis 05.09.2016.

Kuda vodi aerodromski rat zbog izvoza mesa?

ČITANJE: 3 minute

Iza kulisa je u toku pravi mali aerodromski rat u Bosni i Hercegovini. Banjaluka i Tuzla bore se da, svako sa svoje strane, pojasni zašto su njihovi avioni pogodniji za prevoz mesa u Tursku. Tri prethodna mjeseca Tuzlaci su bili u vođstvu jer su od juna jedini izvozili smrznutu govedinu kargo letovima.

Odlukom Kancelarije za veterinarstvo trenutno je egal pa zbog nedostatka inspekcije – ne izvoze ni Banjaluka, i za koji dan ni Tuzla. Na banjalučkom aerodromu u narednim danima vide šansu za vođstvo. Cilj im je, kažu, da pod hitno vrate polutke na pistu, tim prije što tvrde da, ni tuzlanski ni mostarski aerodromi, nikad nisu ni ispunjavali osnovne uslove za izvoz mesa.

“Najmanje što možemo da očekujemo jeste da pripada i nama. Evo, slijedom događaja vjerujem da su ovo dobri signali i dobre vibracije iz Kancelarije za veterinarstvo koje zapravo upućuju da zaista se zaista želi, već je to javno rečena informacija, da dođe do određenog reciprociteta, odnosno podjele – dakle, da se ublaže posljedice svih tih prethodno donesenih odluka u smisli da se ipak evo određena količina takve vrste robe transportuje i sa banjalučkog aerodroma”, rekao je Miroslav Janjić, direktor “Aerodroma RS”.

Prvi ovogodišnji avion, sa blizu 63 tone govedine, poletio je za Tursku 2. juna sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, i to je bila prva isporuka mesa iz BiH za tursko tržište nakon višemjesečne pauze zbog afere sa izvozom mesa koje nije porijeklom iz BiH. U Tursku ćemo, u slučaju da ponovo ne dođe do nove blokade, ove godine izvesti skoro 6.000 tona. Iz Tuzle za Tursku već je izvezena trećina – očigledno je da sada slijedi mrtva trka ko bi do nove godine mogao da završi posao i izveze oko četiri hiljade tona.

“Tehnički uslovi na Aerodromu su ispunjeni – ja ne razumijem šta su tehnički uslovi Veterinarskog zavoda BiH jer oni navode da oni iz tehničkih, zbog tehničkih uslova ne mogu vršiti dalji nadzor. Ja lično mislim da ima tu politike”, naveo je Enver Jukanović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Zbog politike ste i vi dobili posao – uzvraćaju iz Vlade Srpske. Da meso ide za Tursku preko Tuzle – lobiranjem je, kažu, dogovorio Bakir Izetbegović – a sve kasnije aminovao Savjet ministara. Kad su vidjeli da u mesnom biznisu jednino diplomatija pije vode – istu taktiku preuzeli su i na banjalučkom aerodromu. U vrijeme dok su Tuzlaci prevozili tone mesa, i oni su pregovarali sa turskim partnerima. Direktor Janjić je zbog “slučaja meso” u više navrata išao put Istanbula na pregovore. Bivši ambasadori kažu da preko grane – uglavnom važi pravilo “ko prvi djevojci, njegova djevojka”.

“To lobiranje puno znači, puno znače te međusobne veze. Vrlo je bitno da onaj koji lobira ima uticaj tamo gdje lobira, vrlo je bitno i to da li se to plaća ili ne plaća. Uglavnom se to plaća – kod nas je to korupcija a na zapadu to je lobiranje, znate”, rekao je Rajko Popović, bivši diplomata.

Statistiku kao dokaz prilažu i jedan i drugi aerodrom. Dok su trajali kargo letovi iz Banjaluke, prevezeno je oko 5,5 hiljada tona mesa. Na tuzlanskom aerodromu planirali su da sljedeće godine u Tursku izvezu od 15 do 20 hiljada tona mesa. Da li će i ko imati prednost znaće se tokom sedmice. U slučaju da do 15. septembra ne bude dogovora – bitku za meso lako mogu da izgube i jedni i drugi, i da priča o govedini, zbog komplikacija sa inspekcijom, završi kao ona o izvozu voća u Rusiju – potpunom blokadom.

(ATV)