Kuda za pravoslavnu Novu godinu?

Pravoslavni vjernici u noći između 13. i 14. januara dočekuju Novu godinu po julijanskom kalendaru. U Banjaluci ovaj put nije organizovan doček na otvorenom, ali su se ugostitelji potrudili da pripreme zanimljive sadržaje.

U krugu porodice ili sa prijateljima, u jednom od banjalučkih ugostiteljskih objekata, neki su od izbora većine Banjalučana. Oni nešto mlađi iskoristiće priliku za još jedan dobar provod sa prijateljima, dok su stariji, ipak, tradicionalniji. To je, kažu, porodični praznik i upravo ga tako treba proslaviti. Uz bogatu trpezu i u društvu najbližih.

Doček Pravoslavne nove godine, organizovan je u većini banjalučkih lokala. Ulaz se uglavnom ne naplaćuje, cijene piće ostaju iste ali, napominju ugostitelji, poželjno bi bilo rezervisati mjesta.

– Ove godine je slobodan ulaz, muzika je uživo. Cijene pića ostaju iste. Napravićemo neki lud provod da veselo uđemo u Novu godinu – rekao nam je Milorad Miladinović iz restorana “Dsquared”.

– Konkretno u Schamrocku će za doček Pravoslavne Nove godine nastupiti bend “Jahači magle”. To je jedan malo stariji bend koji ima rock and roll repertoar. Ulaz je besplatan, a rezervacije se mogu vršiti putem Facebook stranice ili putem instagrama – otkrio nam je David Jojić iz “Schamrock pub-a”.

Za razliku od prethodnih godina, doček na otvorenom u gradu na Vrbasu nije organizovan. U subotu 13. januara, ipak će se održati jedna manifestacija, a u pitanju je prvi “Ćevap fest”, sa zanimljivim programom koji će trajati skoro do ponoći. Nakon toga, tačno u ponoć će se oglasiti crkvena zvona i služiće se moleban u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja.

– Mi smo prihvatili ono što je crkveni dio sadržaja. Pošto je u ponoć liturgija, ovaj put nema vatrometa, nema drugog programa. Taj program “Ćevap festa” završava oko pola 11. Vi znate da se ranijih godina u porti nešto dešavalo. Sad smo to premjestili sa druge strane ulice gdje je istovremeno i šator i kulturni program sve do 23:30 – potvrdio nam je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Do dočeka je ostalo još par dana, tako da se još uvijek može isplanirati odličan provod u jednom od banjalučkih lokala ili kod kuće. Važno je samo biti u dobrom društvu i dočekati ponoć sa najljepšim željama.

(srpskacafe)

(FOTO) Deset zlata za banjalučki PK BLOK

Plesni klub “Blok” iz Banjaluke, osvojio je 10 prvih mjesta na Međunarodnom plesnom takmičenju “Tuzla dance festival” koje je proteklog vikenda održano u Tuzli. Blok se na ovom takmičenju predstavio u kategorijama solo, duo i grupa.

Paušal za mobilnu telefoniju 500 KM

Naknada za jednu postavljenu baznu stanicu mobilne telefonije obračunavaće se paušalno, u iznosu od 500 KM mjesečno, ako odbornici 28. marta na sjednici Skupštine grada Banjaluka usvoje Prijedlog odluke o uslovima i visini naknade za korišćenje zemljišta, objekata i infrastrukture u vlasništvu grada za postavljanje baznih stanica mobilne telefonije.

Najviše pasa lutalica u Trapistima i Drakuliću

Higijeničarska služba najviše pasa lutalica nalazi u banjalučkim naseljima Trapisti, Drakulić i Krčmarice, a po gradu najviše oko nove pijace u Lazarevu, odakle se kreću prema centru, potvrđeno je u toj službi.