Magazin 07.12.2016.

Kultna komedija gostovala u Banjaluci: Maratonci obučeni u novo ruho

ČITANJE: 2 minute

Kako “Maratonci trče počasni krug” pod budnim rediteljskim okom Ive Milošević vidjela je publika u Narodnom pozorištu Republike Srpske gdje je gostovalo Satiričko kazalište “Kerempuh” iz Zagreba.

Kultni komad Dušana Kovačevića režirala je mlada rediteljka iz Beograda koja je lični pečat ostavila na brojnim predstavama u regionu. Banjalučani su u ponedjeljak uveče imali priliku da vide dobro znane Topaloviće u nešto drugačijem izdanju od onoga u istoimenom legendarnom filmu Slobodana Šijana.

Vladalo je izuzetno veliko interesovanje za predstavu, u nacionalnom teatru tražila se karta više, a sve ulaznice rasprodate su u rekordnom roku.

Mora se priznati da “Maratonci” u svakom ruhu imaju neprevaziđen šarm i da Kovačevićev crni humor ne gubi na aktuelnosti i značaju ni poslije nekoliko decenija. Koliko je ovaj komad privlačan rediteljima dovoljno govori činjenica da je na filmskom platnu i pozorišnoj sceni rađen i kao strip, mjuzikl i opera.

Lik čuvenog Đenke, kojeg u filmu igra glumačka legenda Bora Todorović, u zagrebačkoj predstavi tumači popularni Tarik Filipović.

Zagrebački glumac priznaje da prije rada na ovoj predstavi nije čitao originalni tekst “Maratonaca”. Tvrdi da se iznenadio kada je otkrio da je Đenka u osnovi “pijačar i sitni kriminalac sa malo šarma”.

Glumačku ekipu čine i Vilim Matula, Elizabeta Kukić, Nikša Butijer, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec, Filip Detelić, Olja Mia Anočić-Valentić i Ivan Đuričić. Veliki aplauz dobila je Elizabeta Kukić koja igra Aksentija Topalovića.

Kovačević je ovaj komad napisao na trećoj godini studija dramaturgije 1972. godine, prvo je postavljen na sceni Ateljea 212 u režiji čuvenog Ljubomira Mucija Draškića. Deceniju kasnije oživljen je u Šijanovom filmu, zahvaljujući kome su replike i danas omiljene u svakodnevnim razgovorima ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Ideali

– Mi danas živimo u društvu koje naizgled teži ostvarenju naprednih, demokratskih ideala kao što su sloboda i poštovanje ljudskih prava, vrijednosti za koje se kroz povijest najviše zalagao građanski stalež, ali se danas postavlja pitanje koliko se taj ideal raspao, i u kojoj mjeri iracionalno u čovjeku određuje moderni ritam postojanja – kaže Iva Milošević.

(Glas Srpske)