Biznis 13.10.2020.

KUPIO FIRMU: Američki multimilioner Milan Mandarić ulazi u posao s nekretninama u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Srpski biznismen i multimilioner iz Amerike Milan Mandarić kupio je u Banjaluci preduzeće za trgovinu nekretninama, sa kojim planira investicije u BiH i u Sloveniji, saznaje portal Capital.

Riječ je o preduzeću “RB Nekretnine” sa sjedištem u centru grada, a kupio ga je od Aleksandra Kovačevića, koji je potvrdio ovu informaciju.

“Tačno je da je gospodin Mandarić novi vlasnik. Firma je investirala u poslove u Srpskoj i Sloveniji, a on ima interes za to područje pa je došlo do saradnje”, kazao je Kovačević za Capital.

Ova akvizicija je registrovana i u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. U Službenom glasniku Republike Srpske se navodi kako je Mandarić postao stoodstotni vlasnik preduzeća čiji je osnivački kapital 5.000 KM.

Privrednik koji se obogatio u SAD-u kroz proizvodnju elektronskih čipova za računare po drugi put se vraća na tržište Srpske.

On je sa Majklom Đorđevićem bio suvlasnik Banke jugoistočne evrope koja je 2002. godine kupila Razvojnu banku Banja Luka.

Oni su u međuvremenu 2005. godine banku prodali Novoj ljubljanskoj banci za 50 miliona KM, nakon čega je ona preimenovana u NLB Razvojnu banku.

Kasnije, 2008. godine, Komisija za reviziju privatizacije je zaključila kako je prodaja državnog kapitala u Ravojnoj banci vršena mimo zakona.

Posljednji put Banjaluku je posjetio prije tačno dvije godine. Tada je boravio i u fudbalskom klubu “Borac”, a nakon posjete nije krio simpatije pa se u medijima špekulisalo kako bi upravo on mogao biti novi vlasnik ovog sportskog kolektiva.

Podsjećamo, Mandarić je u fudbal uložio dobar dio svog bogatsva koje se prije nekoliko godina procjenjivalo na blizu dvije milijarde funti.

Bio je vlasnik engleskih klubova Porsmut i Lester, belgijskog kluba “Šarlroa”, fudbalskog kluba “Nica” iz Francuske, da bi 2015. godine za četiri miliona evra kupio slovenačku “Olimpiju”.

Mandarić je rođen u Lici u Hrvatskoj, a odrastao u Novom Sadu gdje je od oca naslijedio privatni biznis. Zbog sukoba sa komunističkom vlašću, Srbiju je napustio 1969. godine i otišao u Sjedinjene Američke Države.

Tamo je osnovao firmu “Lika Corporation” i investirao u proizvodnju računarskih komponenti što se pokazalo kao odličan poslovni potez koji će mu kasnije donijeti milione dolara.

Mnogi ga smatraju jednim od osnivača “Sicilijumske doline” u kojoj je danas smješteno na hiljade kompanija iz oblasti informacionih tehnologija među kojima su i “Google”, “Aplle”, “Yahoo” i drugi.

Osamdesetih godina je u San Hozeu osnovao kompaniju “Sanmina” a koja danas u više od 20 država zapošljava više od 40.000 radnika.

(SB/banjaluka.net)