Vijesti 03.07.2016.

Kupovina preko interneta: Najtraženiji lijekovi za potenciju i steroidi

ČITANJE: 2 minute

Građani BiH sve češće preko interneta naručuju razne lijekove, među kojima prednjače oni za potenciju, povećanje kreativnosti i koncentracije, te steroidi.

Riječ je o medikamentima koje im prodavci iz bijelog svijeta uglavnom šalju poštom – i jedni i drugi nadajući se da niko neće kontrolisati šta je u paketima.

U slučaju kontrole i otkrivanja njihovog sadržaja, ovakve pošiljke bivaju oduzete ili vraćene na adresu pošiljaoca, jer je riječ o klasičnom pokušaju krijumčarenja.

Lijekove za potenciju, ali i one za bolje pamćenje, naručuju iz daleke Kine i Indije u kojima su ove tablete kudikamo jeftinije nego na domaćem tržištu.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objašnjavaju za “EuroBlic” da je za ove lijekove potrebna posebna dozvola za uvoz, zbog čega količine otkrivene u kontrolama ne stižu do naručioca.

– Građani ih naručuju putem interneta, a prodavci šalju poštom, jer uvijek postoji šansa da neke pošiljke neće biti kontrolisane, tako da će bez problema naći put do kupca. Međutim, kad naši službenici otkriju da je riječ o pomenutim lijekovima, od osobe koja koja ih je naručila traže dozvolu o uvozu. Osoba može da se ne odazove pozivu, pa lijekovi budu vraćeni u zemlju iz koje su došli ili ih, zbog neposjedovanja dozvole za uvoz, oduzimamo – kažu u ovoj upravi.

U Inspektoratu RS naglašavaju da je prodaja lijekova preko interneta globalni problem koji doživljava sve veću ekspanziju.

– Internet je prisutan u sve većem broju domova, a mlađe generacije se sve češće odlučuju da kupuju online. Apelujemo na pacijente da, s ciljem zaštite vlastitog zdravlja, lijekove kupuju u registrovanim apotkama, uz konsultaciju sa doktorima i magistrima farmacije koji im mogu dati savjet i uputstvo o upotrebi – kaže viši saradnik za odnose s javnošću Dušanka Makivić.

Neprovjeren kvalitet

Ljekari upozoravaju da je kupovina lijekova putem interneta, najblaže rečeno, krajnje neizvjesna.

Objašnjavaju da se ne zna postoji li u njima uopšte aktivna supstanca, kako djeluju, odnosno da li su uopšte djelotvorni. Riječ je o lijekovima neutvrđenog sastava i neprovjerenog kvaliteta, ističu ljekari.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorili su da mogućnost da će ljudi na raznim sajtovima naletjeti na falsifikovani lijek, koji može biti opasan i po život, iznosi čak 50 odsto.

(Euroblic)