Magazin 22.10.2022.

Kusturica na Mećavniku dočekao Dodika

ČITANJE: 1 minuta

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica dočekao je danas na Mećavniku, u etno-selu Drvengrad, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića. Nakon neformalnog razgovora, Dodik i Selaković prisustvovaće otvaranju Festivala klasične muzike “Kustendorf klasik”, čiji je organizator i domaćin Emir Kusturica.

Dodik je ovom prilikom istakao  da je, u vrijeme kad cijeli Zapad pokušava da zabrani iskazivanje umjetničkih vrijednosti Rusima i umjetnicima, veoma važno biti u Drvengradu na Mećavniku gdje će u okviru festivala “Kustendorf klasik” biti održan koncert ruskog pijaniste Borisa Berezovskog.

“Izražavam zadovoljstvo zbog činjenice da sam stigao na poziv mog velikog prijatelja Emira Kusturice”, rekao je Dodik za “Sputnjik”. On je naveo da u nenormalnim vremenima sve što je normalno poprima neke druge akcente, pa je tako i sa koncertom proslavljenog ruskog pijaniste Berezovskog.

Na pitanje da li dodatnu težinu današnjem događaju daje to što nastupa ruski pijanista, i to u vremenu kad se otkazuje sve što je rusko, Dodik je rekao da je sasvim normalno održavati ovakve manifestacije i festivale. Dodik je večeras stigao na Mećavnik gdje se održava festival “Kustendorf klasik” na kome će nastupiti Berezovski, koji važi za jednog od najvećih virtuoza današnjice.

Na festivalu, koji se održava u okviru projekta rusko-srpskog programa socijalnih inicijativa “Zajedno”, u realizaciji kompanija “Gasprom njeft”, osim Berezovskog nastupaju i mladi talenti iz Srbije, pijanisti Andrej i Nikola Blagovčanin iz beogradske muzičke škole “Mokranjac”, te Pjevačka družina Svetlane Spajić.

Festival “Kustendorf klasik” održava se od 2013. godine u etno-selu Drvengrad, u organizaciji svjetski poznatog reditelja Emira Kusturice.

 

(Srna)