Magazin 14.01.2016.

Lajbah počeo evropsku turneju u Nirnbergu

ČITANJE: 1 minuta
lajbah
Slovenačka grupa Lajbah započela je juče u Nirnbergu evropsku turneju koja nosi naziv “The sounds of music” (Moje pjesme moji snovi), u znak sjećanja na prošlogodišnji nastup u Sjevernoj Koreji gdje su izveli svoje obrade pjesama iz istoimenog mjuzikla.

Kako prenosi novinska agencija Hina, u medijima u Sloveniji neslužbeni naziv turneje je “po okupiranoj Evropi”, kako bi se ukazalo na to da se u Evropi postavljaju žičane ograde i tehničke prepreke koje dijele ljude i svijet.

U medijima se navodi da će Lajbah na turneji predstaviti dio programa koji je izveo i u sjevernokorejskoj prestonici, Pjongjangu, miks novih pesama, kao i starih sa albuma “WAT” iz 2003. godine, među kojima i “Now you will pay”, “The great divide”, “Das Spiel ist aus”, jer su ponovo aktuelne u vrijeme izbjegličke krize.

Lajbah će turneju nastaviti u Njemačkoj – u dvorani “Kuće svjetske kulture” u Berlinu i nastupaće na festivalu “Pjevaj rat”, koji je posvećen godišnjici Prvog svjetskog rata.

Veliki završni koncert Lajbah će održati 9. februara u Briselu u dvorani Henri Le Bof. Na tom koncertu grupa će nastupati sa Simfonijskim orkestrom Rado-televizije Slovenije kojim će dirigovati Simon Dvoršak.

(NN)