Vijesti 27.01.2017.

Laktaši: Investicija u vodovodnu mrežu vrijedna 2,5 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Projektima vrijednim 2.500.000 KM lokalna uprava u Laktašima planira izgradnju vodovodne mreže i za preostali dio svoje opštine, dok će Vlada RS uložiti 25.000.000 za navodnjavanje.

Prioritet ima izgradnja vodovoda u Riječanima, prigradskom dijelu Laktaša, Jakupovcima i Glamočanima. Za te potrebe obezbjeđeno je 2.500.000 KM od Evropske investicione banke.

U okviru istog programa planirana je bušotina u Velikom Blašku odakle će se vodom, ukoliko se ispostavi da je ona izdašna, dodatno snabdjeti Slatina i susjedna naselja župskog kraja. Za istraživanje navedenog lokaliteta obezbjeđeno je 100.000 KM.

-Posljednjih nekoliko godina mnogo smo uložili u izgradnju vodovoda u lijevčanskim selima. Gotovo cijelo to područje pokriveno je ovom mrežom ali je problem u slabom interesovanju mještana za priključenjima – rekao je načelnik opštine Ranko Karapetrović, koji se posebno fokusirao na Aleksandrovac i Maglajane.

Smatra da o tome nisu imali dobre procjene prilikom izgradnje primarnog cjevovoda. Ispostavilo se da zbog dovoljnih količina podzemne vode, koja još uvijek nije zagađena na tome području, mještani se samo sporadično priključuju na gradski vodovod.

Izgradnja vodovodne mreže u Lijevču koštala je 5.000.000 KM, a investicija se još uvijek nije isplatila, mada dugoročno ima perspektivu i opravdava uloženi novac, uvjereni su u lokalnoj upravi u Laktašima.

Da bi podstakli priključenja na vodovodnu mrežu u tom području, obezbjedili su više olakšica.

– Znatno su umanjene cijene priključka. Odrekli smo se 1.800 KM za priključke, a zadržali samo taksu od 600 KM. Ova odluka delovala je stimulativno, ali još uvijek nije bitnije promijenila situaciju – navodi Karapetrović.

On kaže da su sada usmjereni na izgradnju vodovoda u područjima gdje ne postoji nikakva alternativa vodosnabdevanja i gdje mještani godinama ukazuju na problem nedostatka pitke vode.

-Teško je ovdje ugoditi svima. Jedni nemaju vodu, a hoće, dok drugi imaju na dohvat pa neće da se priključuju. To je problematično, ali vjerujemo da će se takva situacija uravnotežiti i poboljšati u interesu svih – navode sagovornici “EuroBlica”. Pohvale za ove projekte mogle su se čuti i na sjednici Skupštine opštine.

Naime, naglašeno je da će prvom fazom projekta navodnjavanja biti obuhvaćeno 2.000 hektara oranica u Lijevče polju, na području laktaške i gradiške opštine. Za izgradnju 8,3 kilometra kanala od Vrbasa do Mahovljana tokom naredne dvije godine Vlada RS investiraće 25.000.000 KM.

-Nadam se da će ovim projektom naši poljoprivrednici dobiti šansu za veću i moderniju proizvodnju, u korak sa evropskim i svjetskim trendovima – smatra Borislav Spasojević, predsjednik SO Laktaši, podsjećajući na vrijednosti još jednog programa o kojem su se odbornici u ovoj opštini pozitivno izjasnili.

Među njima posebno se istakao Stamenko Popović (SDS) koji je rekao da su to poslovi od opšteg interesa koji zaslužuju podršku.

U Opštini Laktaši, nesumnjivo su opredjeljeni za stalno ulaganje u infrastrukturu, jer smatraju da je to jedan od važnih uslova za investicije u sektorima privrede, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti. U fokusu su agroindustrisjke zone u Aleksandrovcu za koje inostrani invstitori pokazuju sve veće interesovanje.

Tri miliona KM za komunalije u Gradiški

Za komunalnu infrastrukturu u Gradiški ove godine biće utrošeno nešto više od 3.000.000 KM.

Od toga je trećina rezervisana za rekonstrukciju vodotornja, a preostali dio za proširenje kanalizacione mreže, rekonstrukciju gradskih ulica, održavanje saobraćajne signalizacije.

Branislav Savić, načelnik Odjeljenja za urbanizam kaže da je Programom komunalne infrastrukture takođe predviđeno održavanje seoskih puteva.

(EuroBlic)