Magazin 26.12.2022.

Lav putuje u Poljsku

ČITANJE: 2 minute

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske “Bio jednom jedan lav”, u režiji Nikole Bundala, pozvana je da učestvuje u takmičarskoj konkurenciji 36. Međunarodnog lutkarskog festivala “Teatar u koferu”, u Lomži, Poljska, koji se održava od 31. maja do 3. juna 2023. godine.

Selektor Festivala, reditelj Jaroslav Antonjuk je, vidjevši snimak, ocijenio da je iznenađen predstavom, koja je drugačije estetike od do sada viđenih predstava DPRS. Koncept, modernistička forma i ideja otkriva mladog reditelja i njegov otvoren pogled na savremeni teatar i izazovan umjetnički format. Uz sve pohvale glumačkom ansamblu i scenografu predstave, selektor je ovim riječima uputio zvaničan poziv Dječijem pozorištu za učešće.

Ansamblu Dječijeg pozorišta ovo neće biti prvo putovanje u Poljsku, jer su i 2001. godine učestvovali na 14. Međunarodnom lutkarskom festivalu “Teatar u koferu” sa predstavom “Mala Elfa”, u režiji Slavča Malenova, kada su osvojili tri nagrade: Nagradu za inscenaciju plastike, Nagradu oblasnog Vojvodstva za najljepšu predstavu i Odlikovanje Vojvode podlijevskog.

Takođe, 2007. godine, na 20. Međunarodnom lutkarskom festivalu “Teatar u koferu”, predstava “Aždaja iz Vojteške ulice”, u režiji Slavča Malenova je osvojila nagradu za najbolju predstavu.

Organizator ovog festivala je Pozorište lutaka i glumaca u Lomži, osnovano 1987. godine, koje od svog nastanka njeguje Međunarodni pozorišni festival “Teatar u koferu”, kao jedinstvenu smotru i sučeljavanje najzanimljivijih pojava u savremenom teatru forme.

Predstavom “Bio jednom jedan lav” u kojoj igraju Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković, Banjalučani će nakon 16 godina ponovo predstavljati Republiku Srpsku u Poljskoj.

Podsjećamo, predstava “Bio jednom jedan lav” je nastala po pjesmi Duška Radovića, čijom premijerom je 29. novembra 2022. godine Dječije pozorište Republike Srpske obilježilo stogodišnjicu rođenja ovog velikog srpskog intelektualca, novinara i pisca.

(N.M.)