Magazin 08.07.2021.

LEGENDA NA KASTELU: Lijepe emocije i pozitivna energija na koncertu Zvonka Bogdana

ČITANJE: 2 minute

Tvrđava „Kastel“ sinoć je bila obojena melodijom tradicionalnih pjesama u izvedbi legendarnog Zvonka Bogdana i Velikog tamburaškog orkestra.

Duh tradicije i lijepa atmosfera obilježili su sinoćni koncert, koji je publiku digao na noge. Svaku pjesmu, od kojih su neke stare i preko 200 godina, Zvonko Bogdan je izveo na autentičan način, uz izvjesnu dozu nostalgije i humora, piše Srpskainfo.

Za autorske pjesme je vezao priče iz svog života, što ga je dodatno zbližilo sa prisutnima.

– Mog oca su često pratili tamburaši kući i dobro pamtim, bilo je ljetno veče, baš kao i ovo, a meni nekih osam godina. Mati me probudila oko tri sata i rekla da odem na pendžer, da vidim šta mi radi babo. Ustao sam i čuo tamburaše, a zatim i vidio kako prate mog oca. Bila je to serenada za moju mamu. Te noći su se svi veselili, samo se mami dizala kosa na glavi. Tada sam prvi put čuo ovu pjesmu – ispričao je Zvonko prisutnima, a zatim zapjevao stihove pjesme „Cele noći ladovina“.

Kako je kazao, ovo je jedan u nizu koncerata koje je posvetio pjesmi, a sinoćnji je bio u čast jedne koju je napisao prije 50 godina.

– 1971. sam napisao ove stihove i danas slavimo 50 godina od njenog nastanka – kazao je on i nježno zapjevao „Ej salaši, na severu Bačke“.

„Tri metera somota“, izvedba prožeta trenutnim naletima inspiracije legendarnog izvođača, napravila je posebnu atmosferu, pa su i stariji i mlađi posjetioci bili na nogama.

Često je Zvonko tokom koncerta hvalio Veliki tamburaški orkestar, ali i zbijao šale na njihov račun.

– Dobro sviraju ovi, dobri su za svatove. Međutim, previše ih je, pa su skupi – našalio se on, što je izazvalo smijeh i publike i tamburaša.

Koncert je započeo emotivnom izvedbom „Tiho noći“, a prisutne ispratio kući stihovima pjesme „U ranu zoru“.

– Mi vas ovom pjesmom polako, ali sigurno ispraćamo vašim domovima. Laku noć, dobro zdravlje i da se uskoro ponovo vidimo. Nemojte čekati da moram doći sa štapom – završio je Zvonko koncert u svom stilu, a publika je ponesena lijepim emocijima i pozitivnom energijom, napustila zidine tvrđave „Kastel“.

Banjaluka Fest iza sebe broji dvije uspješne večeri koje su obilježene sjajnim koncertima Stefana Milenkovića i Zvonka Bogdana. Večeras će posjetioci imati priliku da uživaju u čarobnom glasu Amire Medunjanin, a preostala dva dana u izvedbama Marize i Rada Šerbedžije.

(SB)