Magazin 16.07.2021.

Legenda o graditeljima Ferhadije

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Zoran Pejašinović

Po nekim indicijama i analogijama, projekat veličanstvene Ferhadije nastao je u glavi nekog učenika slavnog arhitekte Mimara Sinana (1489-1588), koji je sa bezmalo sto godina umro upravo pred njenu izgradnju.

Imena graditelja Ferhadije, ipak, nisu pouzdano utvrđena, mada se u Ferhad-pašinoj vakufnami spominju Hadži Nezir (tesar) i Deli Spahija (zidar); oni su po svoj prilici bili dio veće grupe majstora koja je podizala džamiju.

Sa druge strane, postoji legenda koja kazuje da je tu bogomolju zidao Rade Borović, poznat u pjesmama kao Rade Neimar, koji je gradio i crkvu u manastiru Ljubostinja. Njemu su – kako kaže legenda – pomagali šegrti Petar, Pavle, Ivan, Dragoja i Simo.

Ferhad-paša je, kako dalje kazuje legenda, bio oduševljen djelom tih majstora, pa je – da bi ih onemogućio da još nekome načine sličnu ljepotu – naložio da se dunđeri pogube. Zbog toga su zatočeni u minaretu, ali su oni – kao starogrčki Dedal i Ikar – načinili sebi krila i poletjeli! Ipak, nisu se spasili: svi su stradali pri padu na obližnja brda ili u sela, koja su upravo po njima dobila imena: Petar je pao na Petrićevac, Pavle na Pavlovac, Ivan je odletio čak u Ivanjsku, Drago je stigao sve do Dragočaja, a Simo je pri padu slomio rebro, pa je po tome Rebrovac dobio ime.

Кoliko god bila naivna i neutemeljena, ova legenda je u osnovi svevremena, jer govori o vječitim ljudskim slabostima, ali, istovremeno, i veliča – iskonsku, danas nažalost skrajnutu – potrebu za ljepotom. Zato je i ova legenda lijepa, pa je valja njegovati i ponavljati…