Vijesti 10.09.2015.

Licemjerna zabrinutost SAD na račun Rusije

ČITANJE: 1 minuta
SAD

Zabrinutost SAD zbog ruske podrške Asadu i učešća Moskve u borbama na strani sirijskog režima – zvuči licemjerno, jer Vašington ne želi pobjedu takozvane “islamske države”, navodi “Gardijan”.

SAD će se najviše užasnuti ako sirijska vojska bude poražena i ako glavna snaga u toj zemlji postanu “islamska država” i Al Kaida.

Uprkos diplomatskim naporima, nema napretka u rješavanju sirijskog pitanja, ističe britanski list.

Naoružana opozicija, na čelu sa takozvanom “islamskom državom” i drugim ekstremističkim grupama, planira da ubija svoje protivnike, a ne da se sa njima dogovara.

Bašar al Asad, s druge strane, ne žuri da sa nekim podijeli vlast, iako je predaja dijela vlasti po geografskoj ili institucionalnoj osnovi jedino moguće rješenje oružanog konflikta, navodi se u članku.

Zahtjev Vašingtona Grčkoj da zatvori nebo za letove ruskih aviona u Siriju, navodno zbog toga što oni nose naoružanje, pokazuje da Barak Obama nije spreman na razumnu politiku u Siriji, piše “Independent”.

Međutim, ocjenjuje list, Rusija će neizostavno biti vodeći igrač u borbi sa “islamskom državom” i u mirovnim pregovorima zato što Asad mora osluškivati stavove Rusije, ako želi da preživi.

Moskva ne pretenduje na dominantnu ulogu u Siriji i na Bliskom istoku, tako da nije vrijeme da Zapad pokazuje reakcije iz perioda “hladnog rata”.

Samo zajedno Rusija i SAD mogu uticati na strane u konfliktu u Siriji s ciljem rješavanja sukoba, inače će jedini pobjednici u ovom ratu biti islamisti i klonovi Al Kaide, zaključuje “Indipendent”.

(Agencije)