Biznis 28.10.2020.

LICITACIJA U “VUČIJAKU”: Ergela ponudila više od 30 konja, prodato osam lipicanera

ČITANJE: 1 minuta

Na prvoj licitaciji na Ergeli “Vučijak” u Prnjavoru danas je prodato osam lipicanera, dok je bilo ponuđeno više od 30 grla.

“Najviša cijena za koju je prodato jedno grlo je 5.000 KM, dok je najjeftiniji lipicaner prodat za 800 KM, a u pitanju je grlo bez porijekla, odnosno žensko grlo kojem ne znamo oca”, kazao je Miroslav Milanković, direktor Ergele “Vučijak”, prenose Nezavisne.

Dodao je da su kupci uglavnom bili iz Republike Srpske i Fedracije BiH.

“Imali smo uživo licitaciju, mada smo imali najave da bi kupci trebalo da dođu i iz Hrvatske i Srbije, ali zbog cijele ove situacije izazvane virusom korona ljudi su bili spriječeni”, kaže Milanković i dodaje da su zadovoljni koliko su ovih konja prodali na prvoj licitaciji.

Dodao je da će sav prikupljeni novac biti uložen u dalji razvoj ove ergele.

“Lipicaneri koji danas nisu našli kupca biće ponuđeni na iduće dvije licitacije, koje će biti organizovane u naredna dva mjeseca”, kaže Milanković.

U pitanju su, inače, izuzetno radni konji, zdravi i otporni, a mogu se koristiti za paradu ili jahanje. Lako ih je učiti, a DNK analiza, koja je urađena u Beču, pokazala je da su u pitanju čistokrvni lipicaneri.

Podsjetimo, stanje u nekada posrnulom preduzeću, iz kojeg su prije desetak godina pristizale potresne fotografije iscrpljenih i neuhranjenih konja, danas je neuporedivo bolje.

O lipicanerima se brine 16 radnika.

Ergela “Vučijak” osnovana je u aprilu 1946. godine, a formirana je za potrebe narodne vojske. Ime je dobila po obližnjem istoimenom uzvišenju.

Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade Republike Srpske osnovana je Javna ustanova Ergela “Vučijak”, s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Ergela Vučijak