Magazin 26.10.2016.

Likove iz bajke književnica oživljava u banjalučkim vrtićima

ČITANJE: 2 minute

Gostujući po banjalučkim vrtićima književnica Aleksandra Čvorović uvela je mališane u svijet mašte i stihova.

Poznata književnica za djecu kaže da je dogovorila saradnju sa gotovo svim vrtićima u gradu, a do sada su imali priliku da se sa njom i njenim radom upoznaju u „Ježevoj kućici“, „Pčelici“, „Suncu“ i Radosti“. Već danas u planu je bila posjeta vrtiću „Naša djeca“, dok je za naredne dane planirano gostovanje u ostalim ustanovama na području grada.

Čvorovićeva kaže da se druženje sa mališanima svodi na recitovanje pjesmica prilagođenih predškolskom uzrastu. Pored toga, svaka pjesma podrazumeva i prateće sadržaje, u vidu glume ili imitacije. Posebnu pažnju banjalučkih mališana privlače bajke ove autorke, objavljene u knjizi „Čarobna ruža“.

– Pripremam i novu knjigu za djecu uzrasta od tri do šest godina, koja će biti u vidu slikovnice. Djeca iz vrtića u kojima gostujem imaju priliku da premijerno čuju neke pjesme iz ove knjige – kaže Čvorovićeva.

Ona ističe da je prezadovoljna načinom na koji su je djeca prihvatila. Iako se radi o uzrastu djece kojima je teško zadržati pažnju, književnica kaže da nema problem sa tim.

– Mnogima je ovo prvi susret sa književnikom. Kod nas nema puno pisaca za djecu, a i ono što ima nisu svoj stvaralački opus prilagodili ovom uzrastu. To je jedan od razloga zašto sam odlučila da posjetim vrtiće – rekla je Čvorovićeva.

Aleksandra Čvorović svakodnevno radi sa djecom. Pored toga što piše za ovu populaciju, ona je i zaposlena u Dječjem odjeljenju Narodne i univerzitetske biblioteke RS. Objavila je nekoliko stručnih radova koji se tiču dječije književnosti. Sve su to načini da oslušne potrebe djece, kada se o književnost radi.

– Djeca uvijek vole bajke, fantastične priče, ali sa modernijim elementima. Uvijek je to priča o dobru i zlu, te o borbi za pravdu. Ono što se promijenilo u odnosu na bajke koje su se pričale prije nekoliko decenija jesu atmofsera i načini borbe. Nekada je duh izlazio iz čarobne lampe, a danas postoji mogućnost da izađe iz pametnog telefona – kaže ona.

Djeca u biblioteci

Interesovanje najmlađih Banjalučana za književnost, ako je suditi po dječjoj biblioteci, godinama ne jenjava.

Oko 800 najmlađih korisnika ima priliku da se „druži“ sa 10.000 knjiga, te da učestvuje u različitim radionicama koje ova ustanova nudi tokom cijele godine. Godišnja članarina je 15 KM.

(EuroBlic)